Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Je kunt het wel, je wilt het wel maar je durft niet

Herken je dat gevoel: je kunt het wel, je wilt het wel maar je durft niet. Waarover gaat het? Ik probeer het uit te leggen. Stel je eens voor dat je een functie wordt aangeboden of een bepaald project. Of je zou voorzitter kunnen worden van het schoolbestuur of van de sportclub. Diep in je hart zou je het wel willen doen. Je weet ook wel dat je het zou kunnen. Toch die aarzeling. Schroom? Ben je terughoudend?

Durven is best lastig

Durven is best wel lastig. Het gaat erom dat je uit de comfortzone komt, je nek durft uit te steken, andere wegen durft te gaan dan je altijd deed, beslissingen durft te nemen die verdergaande impact kunnen hebben voor je. Lees meer over durven.

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

  • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
  • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
  • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Jezelf bevragen

Wat helpt is jezelf kennen en jezelf bevragen. Een eerste vraag is: past het bij je? In een ander artikel schrijf ik over: ik kan het wel maar het past niet bij me. Ik neem nu even aan dat jouw antwoord  ja is. Ja het past wel bij mijn persoon, bij mijn zijnskenmerken of bij mijn persoonskenmerken.

Dan is de vraag: kun je het ook? Dat kun je uitleggen als: heb je er de kennis voor? Heb je de benodigde diploma’s? Heb je de vaardigheden die nodig zijn in dat werkveld? En als dat antwoord ook een JA is, dan past het bij je en je kunt het.

Toch voel je je nog wat onwennig of onzeker. Je aarzelt. Je voelt je beschroomd. Dus ga ik nog even door met vragen stellen. Een volgende vraag is: wil je het wel? Willen gaat ook over vragen als: wil je daar je tijd en aandacht aan geven? Wil je er je energie in stoppen? Ben je bereid tijd, energie en aandacht te geven aan dat project, die functie of die taak?

Is het antwoord nog steeds ja? Dan kan je het dus, het past bij je en je wilt het.

Aarzeling

Voel je nog steeds aarzeling? Kan dat ook onzekerheid zijn? Omdat je het nog nooit gedaan hebt? Dan wordt het tijd om die aarzeling te overwinnen. En dat kun je zeker. Als kind leerde je lopen terwijl je het nooit had gedaan. Je leerde fietsen terwijl je het nooit eerder had gedaan. En door het te doen werd jouw wereld groter.

Zekerheden

Ik heb nog een andere invalshoek voor je. Stel je kunt het wel, je wilt het ook wel en het past bij je. Maar nu moet je uit de comfortzone. En daardoor verlies je je zekerheden. Wanneer je je zogenaamde zekerheden verliest, kun je je onzeker voelen. De kunst is om stappen te maken en je comfortzone te verbreden of te vergroten.

Wat kun je eigenlijk?

Wat kun je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wat kun je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.