Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Waarom het belangrijk is dat je er zin in hebt!

Heb jij er zin in? In dit artikel ga ik vertellen waarom het zo belangrijk is dat je er zin in hebt. Maar eerst de vraag: wat is zin?

Betekenis van ZIN

Zin is een gemoedstoestand of gevoel wat duidt op betekenis, nut en welgezindheid. Zin duidt ook op beleven, leven, levenslust, je verlustigen in. Zin hebben in is ook een verlangen, uitkijken naar, wellicht zelfs smachten.

Zingeving is een behoefte. Ken je mijn artikel al over zingeving?

Zingeving als behoefte

Heb je er zin in?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Waarom is ZIN hebben zo belangrijk?

Ik noem een paar redenen waarom het zo belangrijk is dat je er zin in hebt.

 1. Levenlust

  Wanneer je zin hebt, ben je levenslustig, beleef je het leven, ervaar je het leven, plezier en vreugde. Wanneer je geen zin hebt, ontmoet je leegte,  lusteloosheid, dorheid, saaiheid en matheid. Zin verbindt jou dus met je bron van leven en doorstroomt geest en lichaam.

 2. Betekenis en doel

  Wanneer je er zin in hebt, ervaar je betekenis en doel in jouw leven. Jouw behoefte aan zingeving wordt vervuld. En dat is een belangrijke behoefte. Betekenis komt dicht bij de vraag: waarom ben ik hier op aarde? Wat doe ik hier?

 3. Verbinding met jouw ZELF

  Wanneer je er zin in hebt is er verbinding met jouw ZELF. Hoofd, hart en handen zijn op elkaar afgestemd evenals willen, kunnen en zijn. Wat je wilt, past bij wie je bent, wat je wilt leren, en past bij jouw zijn. Wat je leert aan vaardigheid is afgestemd op de kwaliteiten die bij jouw ZIJN horen.

 4. Zintuigen: voertuig voor zingeving

  Als vierde reden noem ik de verbinding met jouw zintuigen. Jouw zintuigen (je hebt er 5) staan aan en je neemt waar door te voelen (tasten), ruiken, horen, zien en proeven. Wanneer je er zin in hebt gebruik je jouw zintuigen zoals ze zijn. Een voertuig voor ‘zin’.

 5. Zinvolle dingen

  Een vijfde reden duid ik door te wijzen op zinnigheid. Ben je scherpzinnig? Dan heb je een scherpe opmerkingsgave! Ben je diepzinnig? Denk je diep na over existentiële waarden in het leven? Ben je een zinzoeker? Of ben je juist eigenzinnig en weet je op jouw eigen manier vorm aan zinnigheid en zingeving te geven?
  Voorkom dat je lichtzinnig wordt, want dan veronachtzaam je zinnigheid.

 6. Zinnen verbinden: communicatie = taal

  Wanneer je er zin in hebt, dan verbind je. Communicatie betekent delen (komt van commune). En taal is een belangrijke manier om te delen. Je rijgt woorden aaneen tot zinnen. Je brengt taal dichtbij door te verbinden en te raken. Taal, verbaal en vertaal is wat je meebrengt in de verbinding en samenwerking.
  Je kunt ook fijnzinnig zijn in jouw woordkeuze, subtiel qua woordgevoel en je brengt mensen door taal bij elkaar. Taal (vertaal) is woorden geven waar een ander geen woorden heeft, zin geven waar een ander geen zin ziet. Je leert verTOLKen in woord en zin wat bij jou maar ook bij anderen leeft. En dat geeft zin.

 7. Heb je er samen zin in?

  Wanneer je er samen met anderen zin in hebt dan ontstaat er bezieling, passie en het vuur van enthousiasme wordt aangestoken. Samenzin is een goede basis voor samenzijn. En misschien is het gezin wel de hoeksteen voor samenzijn in diepe zin.

Geen zin

Soms heb je misschien geen zin. Het is een worsteling van deze tijd voor ook veel jonge mensen. Dat is niet zonder gevaar. Jezelf afsnijden van levenslust, levendigheid of je levensbron draagt niet bij aan plezier en vreugde. Wanneer je nergens zin in hebt, is de verkeerde energiestroom aan de gang. Het duidt op gevoelens van luiheid, loomheid, lusteloosheid of uitputting. In dat geval moet je opletten. Je bent waarschijnlijk een grens overgegaan en jouw energiebalans is niet in evenwicht.

Weerzin of tegenzin

Weerzin of tegenzin is ook een gevoel. Maar dat duidt erop dat je wellicht de balans kwijt bent tussen ‘wat je moet’ en ‘wat je wilt’.

 • Doe je dingen die niet bij jou passen?
 • Heb je je in een harnas gewrongen waarbij je van alles moet, terwijl je er een hekel aan hebt?
 • Ben je verplichtingen aangegaan, wat je achteraf niet had moeten doen?
 • Wordt er iets van jou gevraagd wat tegen jouw normen en waarden ingaat?

Weerzin en tegenzin heeft dus zin. Het wijst jou de weg! Je weet dat je daar niet moet zijn. En inderdaad: soms moet je de zinnen even verzetten. Maar doe dat niet te lang!

Mis je zin?

Verlang jij naar zin, zinvolheid, zinvol werk, een zinvol bestaan? En mis je dat? Kom eens langs voor een coachingstraject. Wij denken graag met je mee!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.