Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij aangeslagen?

Ben jij aangeslagen, geschokt of ontzet? Dan ben je emotioneel zo geraakt of aangedaan dat je uit balans bent geraakt of uit je evenwicht bent geraakt. In dit artikel ga ik in op:

 • Betekenis en definitie van "aangeslagen zijn".
 • Fysieke en emotionele symptomen van aangeslagenheid.
 • Verschillende oorzaken van aangeslagenheid en situaties waarin iemand aangeslagen kan raken.
 • Tips voor het omgaan met aangeslagenheid en het herstellen van emotioneel evenwicht.

Betekenis en definitie

Wat is aangeslagen? Je bent aangeslagen omdat er iets is gebeurd wat jou zo raakt dat je emotioneel geraakt bent. En geraakt is misschien te zacht uitgedrukt, je bent ontdaan, van slag, ontsteld, ontzet. Je bent geschokt van binnen en de klap is enorm waardoor je het gevoel hebt dat je het heden even hebt verlaten.

Aangeslagen zijn noem ik wel eens emotionele verbijstering. Je bent getroffen als het ware. Iemand zei pas: ‘er zijn geen woorden voor om dat uit te drukken’, maar ik zeg: ‘we gaan net zo lang door totdat we verwoord hebben wat het is’.

Ben je aangeslagen en geschokt?

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Fysieke en emotionele symptomen bij aangeslagenheid.

Ik zeg er meteen maar bij dat aangeslagenheid impact heeft. Ik noemde al het gevoel dat je het heden (hier en nu) verlaat. Dat is een mentale reactie van ontkoppeling. Het gevoel dat je in een waas verkeert en de wereld aan je voorbijgaat. Maar je kunt ook herbelevingen krijgen van wat er gebeurd is. Uiteraard zijn er ook lichamelijke reacties zoals vermoeidheid, spanningen in je lijf en spieren, of slaapproblemen. En dan is er de emotionele reactie van angst, boosheid, stress of misschien zelfs een schuldgevoel.

Oorzaken aangeslagenheid

Je kunt licht aangeslagen zijn en je kunt behoorlijk aangeslagen zijn. Wanneer kun je aangeslagen raken? Ik noem wat voorbeelden:

 • Bij geweld: fysiek of emotioneel.
 • Bij heftige en traumatische gebeurtenissen: rampen, ongelukken.
 • Bij het gemis van een dierbare.
 • Bij heftige berichten over ziekte en dood.
 • Etc.

Ontslag op staande voet

Bram was een gewaardeerde werknemer bij een groot bedrijf, tot op een dag alles instortte. Hij werd ontslagen op staande voet en beschuldigd van fraude, een aanklacht die hij krachtig betwistte. Maandenlang stond zijn leven in het teken van juridische gevechten en het bewijzen van zijn onschuld. Hij zei: "ik ben aangeslagen, maar ik ben niet verslagen." Bram bleef stoïcijns en vastbesloten om zijn leven weer op te bouwen na de onterechte beschuldiging. Wat hem het meest raakte, was het feit dat mensen in zijn omgeving zonder bewijs waren beïnvloed door de beschuldigingen. Uiteindelijk werd de beschuldiging tegen hem ingetrokken, en zijn naam werd gezuiverd.

Het ongeluk

Piet was vrachtwagenchauffeur. Op een donkere en mistige ochtend in november reed hij door de stad, de weg verlicht door het zwakke schijnsel van de lantaarnpalen. Terwijl Piet langzaam door de straten manoeuvreerde, zag hij plotseling een scholier van 15 jaar de weg oversteken, onoplettend en haastig, zoals tieners soms doen. Het gebeurde in een fractie van een seconde, maar het voelde als een eeuwigheid terwijl de realisatie langzaam doordrong. De jongen kwam onder de wielen van de vrachtwagen terecht. De sirenes van hulpdiensten begonnen onmiddellijk te loeien, een schril geluid dat de stilte van die mistige ochtend doorbrak. Omstanders snelden toe, chaos en paniek vulden de lucht, maar voor Piet stond de wereld stil. Hij had het ongeluk zien gebeuren, had het niet kunnen voorkomen, en de last van dat moment drukte zwaar op zijn schouders. Piet was aangeslagen. Jaren gingen voorbij, maar de herinnering bleef. Piet werd geplaagd door flashbacks, nachtmerries die hem zwetend wakker lieten worden in het holst van de nacht. Het ongeval had zijn ziel getekend, en hij worstelde met de schuldgevoelens en de vraag of hij iets anders had kunnen doen. Hij was aangeslagen, niet alleen door de gebeurtenis zelf, maar ook door de nasleep ervan.

Fysiek geweld

Ikzelf heb fysiek geweld ervaren op een dag die in mijn geheugen gegrift staat. Het gebeurde op een moment dat mijn gezin en ik werden bedreigd door een man die het niet eens was met het beleid van een stichting waarvan ik de secretaris was. De man, wiens woede en frustratie geen grenzen kenden, stond voor de deur van ons huis en schreeuwde bedreigingen en beledigingen. De sfeer werd grimmig en dreigend en het escaleerde tot een punt waarop de man zijn zelfbeheersing volledig verloor. Fysiek geweld brak uit en onze kinderen waren getuige van de chaos en hoewel ze jong waren, begrepen ze dat dit een verschrikkelijke ervaring was. We waren aangedaan, ontsteld en geschokt.

Omgaan met aangeslagenheid

Een aangeslagen gevoel betekent dat je uit evenwicht bent geraakt. Je bent geschokt en geraakt. Hoe kun je daarmee omgaan? Hoe zorg je dat het evenwicht herstelt? Een paar tips:

 • Praat van je af en vertel wat jou zo raakt.
 • Zorg voor beweging. Schrijf je verhaal op.
 • Zorg voor voldoende rust.
 • Zorg goed voor jezelf.
 • Schakel hulp in.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.