Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Uit elkaar groeien in je relatie terwijl je met pensioen gaat!

Uit elkaar groeien in je relatie terwijl je met pensioen gaat en alle tijd hebt om samen te genieten. Kan dat? Waar moet je dan aan denken? Aan de hand van het verhaal over Erik en Marian probeer ik je te laten zien hoe een relatie als een soapbel uit elkaar kan spatten.

Erik en Marian

Marian is een energieke vrouw van 63 jaar. Ze is getrouwd met Erik en heeft 2 kinderen. Deze zijn al lang de deur uit. Erik heeft een topbaan en reist voor zijn werk over de hele wereld.  Vanwege het werk van Erik zijn ze vaak binnen Nederland verhuist. Gelukkig is Marian een spontane en opgeruimde vrouw die makkelijk nieuwe contacten legt. Zo heeft ze in haar laatste woonplaats al snel een hele goede vriendin. Vooral hun gezamenlijke hobby bloemschikken zorgen voor veel gezellige dagen en natuurlijk prachtige bloemcreaties. Marian en Erik kijken enorm uit naar het pensioen van Erik. Dan breekt er volgens hun een tijd aan van genieten.

Uit elkaar groeien in je relatie

Eindelijk rust in huis

En dan is het ineens zo ver. Erik is na al die jaren eindelijk thuis. Na een prachtig afscheidsfeest en heel veel lovende woorden begint voor beiden een nieuw leven…

Uit elkaar groeien door rouw

Lees ook het artikel: uit elkaar groeien door rouw en verdriet. Kan dat?

Uit elkaar groeien door verlieservaring

Andere verwachtingen over vrije tijd

Echter al snel blijkt dat beiden een heel andere invulling geven aan het woord genieten. Waar Marian onder genieten vooral het rustig aan doen verstaat, geeft Erik aan het woord genieten vooral de betekenis van samen. En daar beginnen de problemen.

Allebei een ander leven opgebouwd

Marian is door het vele afwezig zijn van Erik gewend om haar eigen dag in te delen. Zo vindt ze het heerlijk om ’s ochtends uitgebreid de krant te lezen, alles op haar gemak te doen. En vooral soaps kijken zijn een heimelijk favoriete bezigheid.

Leren om weer samen te leven is moeilijk

Tja en dan is Erik thuis. Hij vraagt om half acht ’s ochtends wanneer ze nu eens opstaat. Hij maakt nooit geen ontbijt, want hij is eraan gewend dat er voor hem gezorgd wordt. Zelfs een kopje koffie zetten heeft hij nog nooit gedaan. En wat nu heel erg duidelijk wordt: hij heeft geen hobby’s en kan zich totaal niet vermaken. Bovendien wil hij echt alles samendoen. Als Marian bij haar vriendin gaat bloemschikken en ze spreken af dat Erik haar rond vier uur komt ophalen (Marian heeft geen rijbewijs) dan is hij er al om twee uur, want hij verveelt zich zegt hij dan. Marian ergert zich dan groen en geel omdat zij juist tijdens het bloemschikken de leukste gesprekken met haar vriendin heeft. Met Erik erbij is de sfeer toch anders en hij bemoeit zich ook nog overal mee.

Afspraken maken

Uiteindelijk proberen Erik en Marian afspraken te maken., Erik gaat bijvoorbeeld de boodschappen alleen doen, gaat de tuin bijhouden en hij gaat op zoek naar een hobby. Hij wordt gelukkig gevraagd als voorzitter bij een atletiekvereniging. Dat wordt helaas geen succes. Erik is gewend een toporganisatie te leiden en zo probeert hij ook de vereniging te leiden. Dat geeft enorm veel problemen en botsingen, zodat dit avontuur al snel tot een eind komt. Natuurlijk doen ze ook dingen samen, zoals genieten van de kleinkinderen, maar altijd alles samen doen verstikt Marian.

Pensioen en verwachtingen

Het is zo belangrijk dat er gepraat wordt over verwachtingen. Erik en Marian hebben beiden totaal verschillende verwachtingen over het pensioen. Natuurlijk zit het niet in het wel of niet een kopje koffiezetten maar als de verwachtingen zo uiteenlopen dan is het soms erg lastig om een soort compromis te vinden. Natuurlijk kun je afspraken maken, maar Marian vindt dat ze zich altijd heeft moeten aanpassen aan Erik en dat zij nu wel aan de beurt is. Vooral de bemoeizucht van Erik vindt ze erg vervelend. Ook vindt Marian het belangrijk dat ze apart dingen ondernemen, zodat ze elkaar ook nog wat te vertellen hebben. Marian is dat gewend maar Erik, die altijd gewend was dat er voor hem gezorgd werd en bewonderend naar hem gekeken werd, totaal niet. Het lukt Erik dan ook niet om de gemaakte afspraken na te komen.

Niet meer verder willen samen

Na een aantal jaren besluit Marian dat ze op deze manier niet met Erik verder wil. Ze moet te veel opgeven en ze heeft het idee dat ze nog steeds door Erik geleefd wordt. Daarom wordt er een scheidingsprocedure in gang gezet. De verschillen tussen Erik en Marian vielen al die jaren niet zo op toen Erik nog werkte. Na het pensioen bleken die verschillen onoverbrugbaar. Ze hebben het beide heel erg moeilijk gehad. Te vergelijken met een rouwproces. Marian voelde heel lang een schuldgevoel en Erik heeft tegen wil en dank moeten leren voor zichzelf te zorgen. Helaas overleed Erik vrij snel na de scheiding door een ernstige ziekte. En hij werd verzorgd door…. Marian.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.