Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vreemdgaan en schuldgevoel

In onze coachingspraktijk kom ik af en toe het onderwerp vreemdgaan tegen in meerdere variaties namelijk:

Wat is vreemdgaan?

Hoewel ik merk dat iedereen er wel een antwoord op heeft, stel ik toch de vraag: wat is vreemdgaan nu precies? Het antwoord dat ik krijg is vaak dat iemand: 

  • heeft gezoend met een andere man of vrouw
  • met een ander naar bed is geweest
  • overspel heeft gepleegd

Ik scherp de stelling meteen maar wat aan. Je kunt ook vreemdgaan met iemand waarmee je het bed niet hebt gedeeld.  Vreemdgaan is ten diepste dat je een ander belangrijker vindt dan je eigen partner. Het signaal wat hiermee afgegeven wordt is dat jouw partner niet meer nummer 1 is in jouw leven. Dat is trouwens ook het gevoel wat je partner er bij heeft (of gaat krijgen zodra het uitkomt).

Vreemdgaan en schuldgevoel

Jouw partner is vreemdgegaan

Wanneer jouw partner is vreemdgegaan kan dat tal van gevoelens opleveren die als bijzonder heftig worden ervaren. Iemand vertelde: ‘toen ik erachter kwam dat mijn partner geen gevoelens meer voor mij had belandde ik in een diep rouwproces. Ik verloor op dat moment iemand waar ik vertrouwen in had en waar ik zielsveel van hield. Het leverde bij mij gevoelens op van: afwijzing, je aan de kant gezet voelen’.

Iemand anders zei: ‘boosheid en verdriet wisselden elkaar in hoog tempo af toen mij bekend werd dat mijn partner vreemd ging. Ik was de weg finaal kwijt en ging vooral aan mezelf twijfelen’. Vreemdgaan wordt in de meeste gevallen ervaren als een integriteitkwestie. Je zou het ook een intimiteitsbreuk kunnen noemen. Iets wat je alleen met jouw partner beleefde, ligt voor jouw gevoel nu op straat.

Je bent zelf vreemdgegaan

Ook wanneer je zelf vreemdgegaan bent, kan dat tal van negatieve gevoelens met zich meebrengen:

  • Schuldgevoel: wat heb ik de ander aangedaan?
  • Schaamte voor de afwijzing van de omgeving.
  • Boosheid en verdriet omdat de omgeving zo hard en veroordelend op jou reageert.
  • Gevoel van tekortschieten richting jouw kinderen en partner.

De omgeving veroordeelt snel diegene die vreemd is gegaan

Diegene is vreemdgegaan wordt al te snel en te gemakkelijk veroordeeld door de omgeving: familie, vrienden, bekenden. Iemand zei: ‘ik werd uitgemaakt voor viespeuk, smerig, sexverslaafde etc. bij een aantal vrienden van ons mocht ik niet meer binnenkomen. Ze weigerden mij de deur zelfs’.  

Echtscheiding is een rouwproces

Een  echtscheiding is een rouwproces. Scheiden doet lijden. Lees het artikel!

Echtscheiding is een rouwproces

ABC: Altijd blijven communiceren

Hoe moeilijk het ook is: Altijd, Blijven, Communiceren en het gesprek aangaan

Wat er ook gebeurt: blijf altijd in gesprek!

Het proces van vreemdgaan

In de meeste gevallen is vreemdgaan een proces. Soms van jarenlang. Dan doel ik  niet op de situatie waarbij iemand in een dronken bui de grens is overgegaan tijdens het personeelsfeest. Ik bedoel vooral het proces dat in een relatie wordt meegemaakt en waarbij gevoelens voor een ander naderhand de overhand krijgen en plaats maken voor de gevoelens voor de eigen partner.

Vervreemden doe je samen

Hoewel de schuld in 95% van de gevallen wordt neergelegd bij diegene die vreemd ging, wil ik ook wijzen op een ander aspect. Bij het proces van vreemdgaan hoort: vervreemden. In je relatie kun je vervreemden van elkaar. Dat kan in fysiek opzicht maar niet minder in geestelijk opzicht.  Op het moment dat je uit elkaar groeit, ontstaat er ruimte voor vreemdgaan. 

Als partners ben je in je relatie verantwoordelijk voor het proces van vervreemden. Ik praat liever over verantwoordelijkheden dan over schuld omdat dit proces doorgaans niet opzettelijk ontstaat.

Vreemdgaan: schuld of verantwoordelijkheid?

Al te gemakkelijk wordt diegene die vreemd is gegaan als schuldige aangewezen. Zeker door familieleden, vrienden en bekenden. Hoe nauwer de band, hoe harder het oordeel. Op zich is dit een logische emotionele uitbarsting maar wel een zeer primaire reactie.

In de meeste gevallen draagt het niet bij aan de situatie. Je ging samen een relatie aan, je was beide verantwoordelijk voor de kwaliteit van jouw relatie (en niet jouw familie). Je bent er ook samen verantwoordelijk voor wanneer je uit elkaar bent gegroeid. En om nu meteen die partner van je aan de hoogste boom te hangen omdat hij/zij gevoelens voor een ander heeft gekregen, gaat wel erg ver hoewel ik jouw gevoelens erg goed kan begrijpen (iemand zei: ik vind het zelfs nog zonde van de boom).

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.