Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gestalkt door je ex

Word je gestalkt door je ex? Of ben je in het verleden gestalkt door je ex? Dat laat je niet onberoerd!

Hulp nodig?

Ons advies is om slachtofferhulp in te schakelen. En advies te vragen of aangifte te doen bij de politie.

Dus bel ons niet: ik schreef dit artikel alleen maar om jou te steunen in de herkenning dat er een realistisch probleem is wat je niet moet verzachten of afzwakken. Nogmaals:

  • bel de politie, vraag advies of doe aangifte
  • schakel slachtofferhulp in

Slachtofferhulp

Gestalkt

Wat doet het met je?

Het doet iets met je wanneer je gestalkt wordt door je ex. Dit was jarenlang je partner, je vertrouweling, degene met wie je lief en leed hebt gedeeld, degene die jouw dromen en jouw angsten kent, de eerste en de laatste op de hele wereld die je zou vertrouwen. Je vond het al zo moeilijk om een punt te zetten achter de relatie; je wist dat het hem (of haar) pijn zou doen, meer nog dan het jou zelf pijn deed. Je had alle begrip voor zijn verdriet, en ook wel voor zijn machteloze boosheid. Maar je kon het óók niet helpen dat jij bent zoals jij bent, en dat dit de weg is die je moest gaan, zonder hem.

Verzachten

Je probeert het misschien nog een beetje te verzachten, voor zover dat mogelijk is. Want je kunt niet troosten als jij degene bent die de klap uitgedeeld heeft. Hij moet ermee leren leven. Je bent best bereid om de vragen te beantwoorden die in hem opkomen, je wilt zo graag dat hij het enigszins begrijpt. Je wilt de deur zachtjes achter je dichtdoen, niet met een harde smak. Maar wanneer na een poosje blijkt dat je besluit menens is, wisselt hij zijn tranen af met verwijten.

Waarom stalkt de stalker?

Er moet een verklaring zijn die hem houvast geeft, dat heeft hij nodig.

De eerste verklaring is: er is een ander. De tweede verklaring is: jij deugt niet. Alles is beter dan dat hij in de spiegel zou moeten kijken, want het enige wat hij in zichzelf kan zien is een verliezer. Een lamlul eerste klas. Daar kan hij niet mee leven. Hij is diep ongelukkig, en in zijn ogen is dat jouw schuld. En dat krijg je te horen ook. Vooral als er inderdaad een ander is. Hij gunt jou dat geluk in wezen niet, omdat hij zelf ongelukkig is en niet ziet hoe hij ooit weer gelukkig kan worden.

Hij vindt dat hij het recht heeft over jouw grenzen te gaan om zijn gelijk te halen of om het jou betaald te zetten. Het is ook een poging om hoe dan ook een rol te blijven spelen in jouw leven, en als er geen mooie rol voor hem is weggelegd, dan maar een negatieve – het is in elk geval een rol.

En jij dan?

Ondertussen ben jij bezig om langzaamaan zijn positie in jouw leven te herdefiniëren van partner en vertrouweling naar iemand die wat verder van je af staat. Het komt waarschijnlijk niet eens in je op om hem geheel te verbannen uit je leven; liefde is niet van de ene op de andere dag verdwenen, en hij had nog zoveel credits bij jou. Je bent er niet op voorbereid dat je jezelf zou moeten beschermen tegen hem; dat je sloten zou moeten vervangen, wachtwoorden wijzigen, toegangen blokkeren. Zo zit jij niet in elkaar, en een ander zou zoiets ook nooit van jou hoeven te vrezen. Dit was je partner. Jullie kennen elkaar. Althans, dat dacht je. Maar hij laat je nu iets zien wat je nog niet van hem kende. Die boosaardigheid is je vreemd. Dat is verwarrend. Dit is immers geen gevaarlijke gek; dit was je partner! Je neemt toch maar wat meer afstand. Hij merkt dat, en klopt zijn drama nog wat verder op. Hoe meer afstand jij neemt, hoe dramatischer hij zich gaat gedragen. Alles om jouw aandacht te verkrijgen.

Onvoorspelbaar

Het is lastig te voorspellen hoe lang dit doorgaat. Misschien krijgt hij er op een dag genoeg van en ziet hij in dat het zinloos is. Dat zou het mooiste zijn. Misschien houdt het pas op als jij het contact rigoureus afkapt, en zelfs dan zal hem dat wellicht niet weerhouden om het te blijven proberen. Misschien is er een buitenstaander nodig om hem tot de realiteit terug te brengen. Of misschien werkt hij zichzelf naar een dramatisch dieptepunt toe. Ondertussen word jij heen en weer geslingerd tussen begrip, compassie, woede en angst. Je probeert het naast je neer te leggen maar het lukt je niet. Dit zal doorgaan totdat hij al zijn credits bij jou heeft verspeeld, en jouw ziel begint te grommen.

Life coaching

Wil je werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Loop je aan tegen bepaalde situaties in jouw leven waar je hulp bij nodig hebt?

Aarzel niet langer maar neem contact met ons op! Graag zetten wij met jou de mogelijkheden op de rij!

Life coaching

Relatieproblemen

Dit artikel is geschreven in de serie over relatieproblemen. Meer artikelen lezen?

Relatieproblemen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.