Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Pessimistisch: ben jij dat?

Ben jij regelmatig of vaak pessimistisch? Of vinden anderen dat je altijd pessimistisch bent? In dit artikel leg ik uit wat pessimisme is en wat je er wellicht aan kunt doen.

Betekenis en definitie

Pessimisme komt van het Latijnse pessimum en dat duidt op het slechtste of het gaat uit van het slechtste. Het is een vorm van negativisme wat zich uit in kenmerken als:

 • Negatief gestemd zijn of negatief ingesteld zijn
 • Weinig hoopvol over de toekomst
 • Ervan uitgaan dat het verkeerd of slecht afloopt
 • Zwaartillend of zwaar op de hand zijn
 • Overmatig serieus zijn
 • Niet hoopvol naar de toekomst kijken
 • Zwartgallig zijn over de toekomst of over de situatie
 • Het donker inzien
 • Altijd piekeren en uitgaan van het verkeerde

Pessimistisch

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen, persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Gemoedstoestand

Pessimisme duid ik ook wel als een soort van gemoedstoestand. Je zou kunnen zeggen dat het met sombere gevoelens te maken heeft of met gevoelens van terneergeslagenheid. Het kan ook melancholische gevoelens oproepen of droefgeestigheid. Pessimistisch roept gevoelens op van mistroostigheid, down zijn of bedrukt. Hoe je het ook noemt: ‘je wordt er niet blij van’.

Zit het jou in de weg?

Heb je er last van dat je vaak pessimistisch bent? Zou je er wat aan willen doen? Dan zou een persoonlijk ontwikkeltraject jou kunnen helpen. Eerst gaan we uitzoeken wat pessimisme voor jou betekent. Daarna kijken we naar oorzaken. Om er vervolgens wat mee te doen.

Oorzaken

Een voor de hand liggende oorzaak kan zijn dat pessimisme een valkuil is. Dat betekent dat er een kernkwaliteit aan ten grondslag ligt. Ik noem een paar mogelijke kwaliteiten die bij pessimisme horen:

En soms…… sla je daarin door en dan neem je de zaak te zwaar op, zie je het te donker in, denk je erg negatief en zie je toekomst als weinig rooskleurig.
Een andere oorzaak kan zijn dat je negatieve ervaringen hebt opgedaan in jouw leven. Dat kan maken dat jij de zaken niet snel rooskleurig inziet. Vergelijkbare valkuil is dan bijvoorbeeld achterdocht en wantrouwen.

Samengevat

Pessimisme kan voortkomen uit negatieve ervaringen maar ook uit het feit dat jij in de valkuil zit zo af en toe van een aantal waardevolle kwaliteiten. Je zou kunnen leren om anders naar situaties te kijken. Want voor mij is zeker dat ‘andere dingen zien’ vooral te maken heeft met ‘anders kijken’.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.