Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De werkelijkheid onder ogen zien

Durf jij de werkelijkheid onder ogen te zien? Ik begin deze zin inderdaad met ‘durven’. Soms is er moed voor nodig namelijk. In dit artikel ga ik dieper in op het vermijden van de werkelijkheid. Is dat een gebrek aan realiteitszin? Is er een gebrek aan werkelijkheidsbesef? De term "werkelijkheid" verwijst naar datgene wat echt is, wat bestaat in tegenstelling tot wat verbeeld of bedacht is. De werkelijkheid is de feitelijke realiteit en wellicht is het zelfs de waarheid op dit moment. Daarmee wordt het wel wat ingewikkeld, want er zit altijd nog perceptie tussen ‘wat feitelijk waar is’ en ‘hoe je dat ervaart’.

Werkelijkheidsbesef

Heb jij realiteitszin of werkelijkheidsbesef? Dan durf je de feiten in ogenschouw te nemen. Zoals Marianne me onlangs vertelde dat bij haar Parkinson is vastgesteld. Voor haar was dit nu een feit omdat doktoren dit objectief hebben vastgesteld. Maar Parkinson vaststellen is nog wat anders dan de ervaring van Marianne. Zij ervaart verlies van gezondheid, vermindering van fysieke mogelijkheden en ze ervaart dat ze in een soort isolement dreigt te komen. Dat is allemaal niet feitelijk vastgesteld door een objectief onderzoek maar dat is wel hoe Marianne het ervaart op dit moment. De werkelijkheid is soms bijzonder subjectief, vind je niet?

De werkelijkheid onder ogen zien

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

De werkelijkheid vermijden

Het vermijden van de werkelijkheid kan om verschillende redenen gebeuren, vaak als een manier om te ontsnappen aan ongemak, angst of verantwoordelijkheid. Ik noem wat oorzaken:

 • Je bent bang voor verandering en daarom vermijd je de werkelijkheid. Ik denk even aan Marc. Hij werkt al 23 jaar bij een bedrijf en dat bevalt hem goed. Toch heeft het bedrijf tussen neus en lippen laten vallen dat de activiteiten verplaatst worden naar het buitenland. Weet je wat Marc doet? Hij doet alsof hij het niet gehoord heeft. Hij wil het als het ware niet horen.
 • Je zit in de ontkenningsfase van het rouwproces. Onlangs vertelde Berna me het verhaal over haar huwelijk. Vijfentwintig jaar getrouwd en doodongelukkig. Ze weigert de werkelijkheid onder ogen te zien door simpelweg te ontkennen dat het probleem bestaat en dat de echtscheiding in feite al aanklopt.
 • Je hebt gebrek aan zelfbewustzijn omdat je niet goed in contact bent met jezelf.
 • Je bent confrontatiemijdend omdat je bang bent voor emotionele pijn.
 • Je zit in de overlevingsstand en je zet psychologische afweermechanismen in zoals projectie, rationalisatie en ontkenning om een zeker gevoel van controle te behouden.
 • Je beschermt jezelf tegen de pijnlijke waarheid en je zet ontkenning in om kwetsbaarheid te vermijden.
 • Je wil controle houden over de situatie en dat doe je door de werkelijkheid te ontlopen.

Wat is er fout aan?

Waarom is het fout dat je de werkelijkheid gaat vermijden? Ik noem een paar zaken:

 • Je houdt jezelf voor de gek: in feite ben je niet eerlijk tegenover jezelf en maak je jezelf wat wijs.
 • Je belemmert jezelf om de uitdagingen van het leven aan te gaan.
 • Je kunt relaties schaden door miscommunicatie, wantrouwen en afstand in relaties.
 • Je kunt terechtkomen in de poel van depressie, negatieve gevoelens, stress of angst.
 • Je mist de kans om het vraagstuk aan te gaan of soms zelfs op te lossen.
 • Je krijgt gevoelens van onvermogen en je verliest jouw zelfrespect.

Wat is eraan te doen?

Door bewustzijn, acceptatie en actie kun je de neiging om de werkelijkheid te vermijden verminderen.

 • Neem tijd voor zelfreflectie.
 • Erken de situatie en kijk de realiteit in de ogen.
 • Aanvaard emoties en gevoelens zoals angst, verdriet of frustratie. Accepteer deze emoties zonder oordeel en erken dat ze een natuurlijke reactie zijn op de situatie.
 • Wees realistisch in het stellen van doelen en overvraag jezelf niet.
 • Zoek steun en praat met vrienden, familieleden of een therapeut over je gevoelens en ervaringen. Zoek ondersteuning bij mensen die je vertrouwt en die je kunnen helpen om de werkelijkheid op een gezonde manier onder ogen te zien.

Artikel

Dit artikel schreef ik in de serie realisme.

Realistisch

Wat voor kwaliteiten heb jij?

Zomeractie 2023

Bekijk onze e-books

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.