Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verwaand, laagdunkend en hooghartig

Verwaand, laagdunkend (laatdunkend) en hooghartig: wat bekent dat? Dat betekent dat je een hoge dunk hebt van jezelf en dat je neerkijkt op een ander.

Mensen die hooghartig zijn overschatten zichzelf in hoge mate en hebben weinig respect voor anderen die minder gepresteerd hebben, lager opgeleid zijn of minder bezit hebben verworven.

In dit artikel ga ik in op het onderwerp verwaandheid en hooghartigheid wetend dat dit artikel meestal gelezen wordt door bescheiden mensen die last hebben van een hooghartig mens in hun omgeving.

Diegene die het eigenlijk zou moeten lezen, leest dit niet! Omdat hij/zij ervan overtuigd is dat hij/zij een realistisch zelfbeeld heeft.

Verwaand, laagdunkend of hooghartig

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Kenmerken van verwaandheid

De volgende kenmerken horen bij hooghartigheid:

  • Een hautaine en hoogmoedige houding
  • De ander kleineren of je minachtend uitlaten over anderen
  • Arrogantie of zelfingenomenheid
  • Denigrerend over anderen praten
  • Gaan het liefst om met gelijkgestemden
  • Aanmatigend, neerbuigend of pedant

Hooghartig of grootheidswaanzin

Wie zo respectloos over anderen praat of op anderen neerkijkt heeft een zekere vorm van verwaandheid of grootheidswaanzin. Noem het maar een trotse houding buiten alle proporties. Anderen kunnen zich door een dergelijke houding erg benadeeld voelen.

Wanneer?

Mensen die hooghartig zijn, laten zich graag voorstaan op wat ze verworven hebben, op behaalde opleidingen die ze behaald hebben, op verworven titels of bezit. Doorgaans zijn ze bijzonder eergevoelig en zelfzuchtig en kunnen ze zelf slecht tegen kritiek.

Valkuil en kernkwaliteit

Toch is het zaak om enigszins voorzichtig te zijn om te voorkomen dat mensen die worden getypeerd als verwaand vanuit een hooghartige houding te benaderen. Immers dan zouden we dezelfde houding aannemen en met gelijke munt betalen. Mensen die zich ondergeschikt opstellen, hebben bijvoorbeeld ook snel de neiging om een ander als hooghartig of hoogmoedig te betitelen.

Bij de valkuil verwaand, hooghartig hoort de kernkwaliteit: aanwezig en profileren.

Aanwezig en profilerend

Pijnlijke zaak

Laagdunkend, verwaand, hooghartigheid: het zijn allemaal dezelfde woorden die aanduiden dat iemand zich boven de ander voelt verheven. Toch zit hier ook een pijnlijk vraagstuk achter. Vaak zijn deze mensen eenzaam, voelen ze zich onzeker en onbegrepen. Ze hebben alleen de strategie bedacht om dat te verbergen. In feite missen ze de aansluiting bij de rest van de wereld en daarom kunnen ze ook op weinig respect, liefde of warmte rekenen.

Verschijningsvorm

De verschijningsvorm is hooghartig of pedant. In werkelijkheid voelt men zich vaak erg klein, onzeker en eenzaam. Enige vorm van zelfreflectie is noodzakelijk om met beide benen op aarde te komen.

Hoe gaat je om met verwaande mensen?

Vaak hebben mensen moeite met elitair gedrag. Wanneer ze uit de hoogte worden benaderd voelen ze zich snel gekleineerd. Maar mijn advies is: gewoon laten waaien. Laat je niet kleineren, de grond induwen door mensen die boven je staan.

Nog een advies: maak er je niet druk om.  Het is het gewoon niet waard.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

  • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
  • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.