Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gezakt voor het examen

Ben je gezakt voor het examen en moet je het schooljaar overdoen? Je had je al verheugd op de vakantie misschien of je had alles al geregeld voor een vervolgopleiding. En nu dit voldongen feit wat ook niet weer terug te draaien is.

Balen als een stekker!

Je baalt als een stekker. Je hebt er even helemaal genoeg van. Je bent het beu en zat en een lusteloos gevoel bekruipt je. Eigenlijk kun je het ook nog niet goed geloven. Al je vriendinnen en vrienden zijn geslaagd en jij kunt het hele jaar overdoen. In een klas waar je niemand kent.

Weer iedere dag naar die school, weer die tentamens en examens. Weer die stress voor toetsen en tentamens. Kortom: je hebt er goed de pest in.

Boos op jezelf? Twijfels?

Ben je boos op jezelf? Heb je het gevoel dat je de boel hebt laten versloffen? Of heb je juist knetterhard gewerkt en twijfel nu aan je zelf? Voel je je dom?

Of zoals iemand schreef: ‘ik had het gevoel had dat de wereld even onder mijn voeten wegzakte’.


Gezakt voor het examen?

Hoe reageert de omgeving?

Hoe reageren jouw vrienden, jouw broers of zussen, jouw ouders? Begrijpen ze jou een beetje of bagatelliseren ze jouw gevoel met troost woorden waar je niks aan hebt. In de trant van:

  • Het is maar een schooljaar waar jij het over hebt, je bent tenminste goed gezond.
  • Moet je kijken hoeveel mensen er landelijk zakken voor hun opleiding, je bent heus niet alleen.
  • Je hebt volgend jaar een relaxed jaar want alles heb je al een keer gezien.
  • Zet je er overheen.

Hebben ze gelijk?

Weet je: jouw omgeving heeft wel gelijk. Natuurlijk zijn er veel ergere dingen dan zakken voor een examen. Maar het probleem is dit: het beantwoord niet aan jouw gevoelens van teleurstelling. Bovendien wist jij dit allemaal ook al. Daarom irriteert het ook zo.

Wat helpt dan wel?

Het eerste wat jij kunt doen is jouw teleurstelling een plek geven. Door het niet uit de weg te gaan en door er open over te praten. Gevoelens van teleurstelling zijn heel normaal in deze situatie omdat je zulke andere dromen en verwachtingen had. Als je deze gevoelens niet verwerkt, blijven ze jou een jaar lang achtervolgen.

Kortom: praat er over, ook thuis en vermijd jouw gevoelens niet.

Het tweede is: sta op, ga niet in de slachtofferrol hangen, verzet je zinnen, probeer te ontspannen, maak een plan voor de komende periode en voor het komende jaar hoe jij jouw studie gaat aanpakken.

Leren

Teleurstellingen incasseren is een ervaring die bij het leven hoort. Ze vertellen ook iets en wie ermee leert om gaan komt er inderdaad sterker uit. Anders gezegd: persoonlijkheden worden niet gevormd bij mooi weer maar juist in de meest ongunstige omstandigheden. Als je daarmee leert omgaan, heb je zelfs een voorsprong op anderen.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.