Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Talent van hoogbegaafden

Vaak denken mensen dat het talent van de hoogbegaafde in intelligentie of hoog IQ zit. Dat klopt ook wel maar hoogbegaafd zijn is meer dan IQ en intelligentie. In dit artikel ga ik in op talenten die specifiek bij hoogbegaafdheid horen.

Wanneer ben je hoogbegaafd?

In een ander artikel ga ik in op de vraag: wanneer ben je hoogbegaafd?  Dat gaat altijd over de combinatie tussen motivatie, creatief denkvermogen en een hoog IQ. De talenten die ik in dit artikel beschrijf, kunnen dus ook toegedicht worden aan mensen die niet hoogbegaafd zijn. Echter in dit artikel ga ik met name in op de vraag wat het betekent dat mensen met een hoog IQ en creatief denkvermogen over deze talenten beschikken.

Intuïtieve denker

Los van intelligentie en het feit dat je een denker bent, kun je ook nog geduid worden als een intuïtieve denker. Wat is een intuïtieve denker nu precies? Het wordt ook wel aangeduid als onderbuikgevoel of buikdenker. Je denkt niet alleen maar je voelt ook:

 • Dat bepaalde situaties in orde of juist niet in orde zijn
 • Dat wat je verteld wordt klopt of juist niet klopt
 • Dat de logica wel klopt en er toch iets unheimisch in lucht hangt waar je niet het juiste gevoel bij hebt

Weten is voor jou meer dan het verstandelijk beredeneren van feiten en logica. Er is ook sprake van een intuïtief weten.

Talent voor hoogbegaafden

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Doe de HB-test!

Wil je meer inzicht in jouw kwaliteiten en valkuilen als hoogbegaafd persoon? Doe dan online onze test.

Aan te schaffen via de webshop!

Meer informatie

Hoogbegaafd: gave of probleemgeval

Bestel het e-book <pdf> met als titel: hoogbegaafd: gave of probleemgeval. 

Meer info via de webshop.

Meer informatie

Joram: ‘ik weet intuïtief dat iets niet klopt’

Joram heeft een eigen bedrijf en draait jaarlijks een omzet van 75 miljoen euro. Onlangs vertelde hij het volgende: ‘we hebben goede cijfers, er wordt genoeg verkocht, de winst is goed. Toch voelde ik intuïtief dat er veel meer in zat dan eruit kwam’. Joram ging in gesprek met de commercieel directeur en samen namen ze de salesafdeling eens grondig door. Conclusie: de omzet die gehaald werd, werd zonder al te veel inspanning gehaald. Joram en de commercieel directeur startten een traject voor de salesafdeling om de intrinsieke motivatie te versterken bij de verkopers. Gevolg: de resultaten waren verbluffend.

Altijd vol ideeën

Als er nu één ding is wat jou typeert dan is dat het feit dat je barst van ideeën. Oftewel: je hebt meer ideeën dan tijd. De voortdurende stroom van ideeën houdt bij jou maar niet op. Je mag ze graag delen met ontwikkelingsgelijken en je mag graag brainstormen met mensen die jou kunnen volgen. Soms word je onrustig van jouw eigen ideeën omdat het maar niet ophoudt. Je bent een ideeëngenerator. Let goed op jezelf dat je weet waar de grens ligt. Ook jouw hoofd heeft rust nodig.

Kennisgierig

Een derde talent omschrijven wij voor het gemak maar even als kennisgierig. Dat is een verkeerd woord hoor, maar dat wist je ook wel toch? Maar het heeft te maken met nieuwsgierig en leergierig. Je bent nieuwsgierig en leergierig en voortdurend verzamel je kennis en ideeën. Je zuigt informatie, kennis, documentatie op en je mag graag met mensen omgaan die iets toevoegen aan jouw kennisbibliotheek.

Gevolgen voor jouw werk

Jouw talent heeft gevolgen voor jouw werk. We hebben tal van testen over loopbaanwaarden of drijfveren. Maar een voorbeeld van een bijzondere drijfveer is jouw talent. En het voorziet in een veel diepere behoefte. Wanneer je jouw talent inzet, krijg je waardering, word je gezien en gehoord, word je serieus genomen. Tenzij……….. tenzij je in een omgeving zit waar je jouw talent onvoldoende kwijt kunt. Ik vergelijk het wel eens met een boom (dat ben jij!) en de omgeving waar de boom geplant wordt (bijvoorbeeld de werkomgeving). Wanneer er op het kaartje van de boom halfschaduw staat, moet deze boom niet in de volle zon gezet worden. Dat geldt voor jou net zo.

Een ondernemer (ZZP-er) schreef ons pas: ‘wat ik in mijn werk mis is de ruimte om de diepte in te gaan. Daar verlang ik heel erg naar maar ik blijf aan de oppervlakte zitten. Dus om die diepte in te gaan heb ik ruimte nodig´.

Conclusie: deze ondernemer kan zijn talenten nog onvoldoende kwijt in zijn eigen bedrijf. Hoe dat komt? Nog niet de juiste klanten of onvoldoende passende opdrachten en daardoor bezig met reproductieve vaardigheden.

Altijd wat nieuws?

Nieuwe dingen, innovatie, nieuwe ontwikkelingen, nieuwe snufjes: het triggert jou enorm. Dat is een talent. Want jouw talent is dat je in staat bent om organisaties te helpen om gebaande wegen te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. Je hebt daar de moed voor en ook het verstandelijk vermogen om de juiste weg in te slaan. Dit talent wordt wel de nieuwfreak genoemd. De keerzijde is er ook: zodra je het beheerst, is de uitdaging voor jou verdwenen. Let dus goed op jouw eigen houdbaarheidsdatum.

Alles ontrafelen!

Je mag graag alles ontrafelen. Dat is weer een ander talent wat ook wel het talent van de ontrafelaar genoemd wordt. Je mag graag uitzoeken, opzoeken, navlooien, uitvissen of uitvogelen. Verbanden zie je snel en intellectuele vraagstukken ontrafel je tot op het bot. Sterker nog: meestal ben je niet meer te stoppen. Je gaat door totdat je begrijpt hoe het precies zit. Daarna stopt het ook. Want zodra je dat weet ben je toe aan de volgende uitdaging immers.

HB is meer dan IQ

Zie je wat er aan de hand is? Een hoog IQ is typerend voor hoogbegaafde personen. Maar er is zoveel meer zoals een creatief denkvermogen of een bepaalde motivatie. Belangrijk is ook om te ontdekken wat jouw talenten zijn. Jouw talenten hebben weer verbinding met jouw kernkwaliteiten en drijfveren. Belangrijk is dus om ook voor jouw talent te gaan staan. Wat dat is? Een omgeving opzoeken waar een beroep op jouw talent wordt gedaan zodat je zult floreren!

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.