Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De ander verstaan in zijn eigenheid

De ander verstaan in zijn eigenheid: wat is dat nu weer? In dit artikel ga ik het wat duiden en probeer ik er met woorden richting aan te geven. Ik had al een artikel over: luisteren is wat anders dan aanhoren, en daar sta ik voor 100 procent achter. Maar verstaan is nog wat anders dan luisteren. Dat gaat veel dieper. Horen wat de ander zegt is een belangrijk aspect. Daarvoor moet je goed luisteren. Begrijpen wat de ander bedoelt, gaat al veel verder. Horen wat de ander niet zegt maar toch bedoelt, is een kunst en dat is de gave van de verstaander.

Wat is dat: de ander verstaan?

De ander verstaan is in eerste zin: de ander begrijpen. Je begrijpt wat hij/zij bedoelt. Je kunt de logica van zijn/haar gedachten volgen. Dat wijst op de ratio. Maar je voelt de ander ook aan. Je kunt je inleven in hoe hij/zij zich voelt.
De ander verstaan is voor mij het diepste vermogen van luisteren en horen. Het gaat niet om oppervlakkig horen maar het gaat om het ontvangen van de resonantie van de ander in zijn/haar eigenheid. Je hebt het vermogen om je te verplaatsen in de gedachten en gevoelens van de ander. Je verstaat de ander wanneer je kunt kijken, luisteren, aanvoelen vanuit het perspectief van de ander. Je hebt het vermogen om jouw perceptie los te laten en je hebt het vermogen om door de bril van de perceptie van de ander naar de wereld te kijken.

De ander verstaan: wat is dat?

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Jouw medemens ontvangen: kun jij dat?

Weet je waar het om gaat? Het gaat om het ontvangen van de ander. Kun je de ander ontvangen in zijn/haar normen en waarden? Kun je de ander ontvangen in zijn/haar belevingswereld en perceptie? Kun je de ander ontvangen in zijn/haar overtuigingen, kwetsbaarheid en existentiële levensdiepte?
Mijn vriend Ton zei altijd: ‘Dat kan alleen als je jezelf hebt ontmoet in je eigen diepste existentiële levensdiepte’. En ik zeg het voort, wat ik bij Ton leerde. Als je jezelf hebt ontmoet, wanneer je je kwetsbaarheid onder ogen hebt gezien, jouw schaduwzijde en jouw tekortkomingen: dan leer je af om alleen maar door jouw bril naar de ander te kijken. Dan kun je de ander ontvangen in zijn/haar eigenheid, maar ook inclusief zijn/haar eigenaardigheid. Het oordeel loslaten, vraagt openheid maar ook bescheidenheid.

Talent

Pas zei iemand tegen me: ‘Ik heb me zo gehoord gevoeld bij jou en jij gaf woorden waar ik ze niet had’. Ik noem dat het talent van de verstaander. Jij kent vast die uitdrukking: ‘een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg’. Maar mijn leermeester Ton zei: ‘Een slecht verstaander heeft aan de Winkler Prins encyclopedie nog te weinig’.
Weet je wat een goed verstaander doet? Hij/zij hoort wat jij niet zei maar wat je toch bedoelde! Stapje dieper: hij/zij geeft woorden aan wat jij niet zei of waar je geen woorden voor had. Zie je wat er nu gebeurt? Een goed verstaander geeft ook woorden. En woorden maken zin. Je rijgt ze aaneen. Woorden geven kracht als je ze zegt en als ze gezegd worden. Opeens wordt helder wat al zo lang suddert. Opeens kom je tot helderheid, klaarheid en maak je keuzes.
Zo bijzonder dat wij bij de communicatietraining altijd bezig gaan met: beter leren spreken, terwijl de velden wit zijn om te oogsten als het over luisteren, horen en verstaan gaat.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.