Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Prakkiseer je vaak? Maal je vaak in je hoofd?

Prakkiseer jij veel? Dat is soms best lastig. Je ligt in je bed en daar begint je hoofd te malen. Wat is prakkiseren eigenlijk en wat is malen in je hoofd? Ik ga het in dit artikel kort uitleggen.

Wat is prakkiseren?

Iemand zei: prakkiseren is gebrek aan praktiseren. Het is mijmeren, beschouwen, uitdenken, nadenken maar duidelijk is dat het geen hoog doe-gehalte heeft. Je denkt wel maar je komt niet tot een conclusie en je komt niet in actie.

Prakkiseren

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Vaak negatief

Wanneer we nadenken over een mooie vakantie, een wens die je vervuld wilt zien of een doel dat je nog eens zou willen behalen, dan ben je niet aan het prakkiseren. Dan noemen we het dromen! En dromen gaat over wensen, verlangens en behoeften.
Prakkiseren gaat over waar je bang voor bent, wat je wilt voorkomen, wat je niet wilt dat gaat gebeuren, waar je tegenop ziet. Tenminste, zo voel ik het woord prakkiseren aan. Het gaat niet over positieve dingen.

Scenario-denken

Prakkiseren gaat dus vaak over datgene waar je bang voor bent. Je kent die uitspraak vast wel: ‘de mens lijdt vaak het meest, aan het lijden dat hij/zij vreest’. En dan krijg je een soort van scenario-denken. Stel dat. Stel je eens voor. Denk je eens in. If… then… else.
Stel, je zoon gaat op reis naar het buitenland. Eigenlijk vind je dat een beetje eng. Loslaten vind je moeilijk. En ’s avonds lig je in bed en ga je bedenken wat hem allemaal kan overkomen.
Stel, je dochter gaat voor het eerst naar school. Hoe zou het zijn? Je vindt het al zo moeilijk om haar te laten gaan. En je hoofd gaat malen alsof je een molen bent. Je bedenkt van alles.

Hoofd en hart: de verbinding

Weet je wat er gebeurt? Als je prakkiseert is de verbinding met jouw gevoel weg. Je voelt je bang, onzeker, machteloos of klein. Maar daar doe je niks mee! O ja, je doet er wel wat mee! Je vlucht weg bij die ongemakkelijke gevoelens. En in je hoofd ga je beschouwen, uitdenken, nadenken en voordenken. Je knipt de verbinding door met jouw gevoel. En dan ga je in je hoofd zitten.

Behoefte aan gevoelscontact

Wanneer je prakkiseert, heb je behoefte aan contact met jouw gevoel. De zorgen neem ik niet weg. De situatie verander ik niet. En jij ook niet trouwens. Alleen de manier waarop je ermee omgaat, vraagt een andere benadering. Je hebt behoefte aan wat anders.

Wat kun je eraan doen?

De vraag: wat kun je eraan doen, werd laatst beantwoord door Erna. Ze zei: ‘ermee stoppen’. En ja, die klopt wel. Maar hoe doe je dat? Ik zeg:

  • Ga wandelen of hardlopen
  • Ga de tuin in of paardrijden
  • Organiseer een goed gesprek waar je van hart tot hart kunt spreken
  • Zoek dat ene mooie muziekstuk nog eens op wat je vroeger ook al luisterde

Lees ook:

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.