Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Mijmeren: reflectie en dromerige gedachten

Mijmeren is een prachtig woord met een diepe betekenis. Het nodigt jou en mij uit om te reflecteren en even weg te dromen in het hier en nu. In dit artikel verken ik samen met jou de betekenis en oorsprong van het woord. Graag ga ik in op situaties waarbij mensen gaan mijmeren en op de vraag of mijmeren positief is.

Wat is mijmeren?

Mijmeren verwijst naar het in gedachten verzonken zijn, waarbij je jezelf verliest in een wereld van dagdromen, overpeinzingen en reflecties. Het is een vorm van mentale bezigheid waarbij gedachten vrijelijk door de geest dwalen, vaak zonder een specifiek doel of richting. Het woord "mijmeren" vindt zijn oorsprong in het Middelnederlandse "mimeren" en het Oudfranse "muir," wat "stil zijn" of "zwijgen" betekent. Het is een prachtige manier om even te ontsnappen aan de drukte van het leven en de zorgen van alledag. Lees ook: mijmeren bij het verlies van mijn vader.

Mijmeren

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Kenmerken van mijmeren

Ik noem wat kenmerken van mijmeren:

 • Een kenmerk van mijmeren is dat het een minder gestructureerde vorm van reflectie en dagdromen is. Ik leg het ook wel eens uit als een ‘vrije meditatie’ of een ‘ongestructureerde meditatie’.
 • Focus op het huidige moment: Tijdens het mijmeren ben je vaak meer bewust van het huidige moment en laat je je meeslepen door je gedachten en gevoelens in het hier en nu.
 • Loslaten van oordelen: Mijmeren moedigt aan om gedachten te laten komen en gaan zonder ze te beoordelen of te analyseren.
 • Ontspanning en kalmering: Mijmeren kan leiden tot een gevoel van ontspanning en innerlijke rust.
 • Introspectie en zelfbewustzijn: Mijmeren draagt bij aan een diepere introspectie en een beter begrip van jezelf en je emoties.

Is mijmeren hetzelfde als piekeren?

Ik vind mijmeren wat anders dan piekeren. Piekeren wijst veel meer op intensief nadenken over een probleem of situatie en is gericht op het analyseren of oplossen van een vraagstuk. Mijmeren is ontspannen, maar ook vrij en positief gericht.

Wanneer ga je mijmeren?

Ik mijmer vaak wanneer ik alleen ben en mijn geest ruimte krijgt om te dwalen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens een wandeling in de natuur, wanneer ik luister naar rustgevende muziek of gewoonweg wanneer ik de tijd neem om te relaxen en tot rust te komen. Momenten van verveling kunnen ook leiden tot mijmeren, omdat mijn geest van nature geneigd is activiteiten te zoeken, zelfs als dat betekent dat ik simpelweg in mijn gedachten verdwaal.

Is het positief of negatief?

Of mijmeren als positief of negatief wordt beschouwd, hangt af van de context en de frequentie ervan. Op zichzelf is mijmeren een waardevolle vorm van introspectie en creatieve verbeelding. Het stelt je in staat om je emoties te verwerken, je ideeën te verkennen en nieuwe inzichten te krijgen. Het kan je inspireren, troosten en verrijken.

Echter, je moet je ervan bewust zijn dat te veel mijmeren zonder actie je kan verlammen en je afleidt van het nastreven van je doelen. Het is belangrijk voor jou om een gezonde balans te vinden tussen mijmeren en daadwerkelijk actie ondernemen.

De valkuil van mijmeren

Een valkuil van mijmeren is het vasthouden aan onrealistische fantasieën zonder actie te ondernemen om ze waar te maken. Het kan comfortabel zijn om weg te dromen in een wereld van mogelijkheden, maar als je niet probeert die mogelijkheden om te zetten in werkelijkheid, blijven ze slechts illusies. Het is cruciaal om actie te ondernemen en jouw mijmeringen, jouw doelen en verlangens te onthullen.

De kracht van mijmeren

Mijmeren zie ik als een kracht ook bij jouw persoonlijke ontwikkeling:

 • Zelfbewustzijn en inzicht: Je ontdekt verborgen overtuigingen en patronen die je leven beïnvloeden.
 • Innerlijke rust en balans: Tijdens het mijmeren vind je rust in de chaos van het dagelijkse leven. Het kalmeert je geest en brengt evenwicht in je emoties.
 • Creatieve inspiratie: Mijmeren stimuleert je creatieve geest. Het is een bron van inspiratie voor kunst, literatuur en innovatie.
 • Emotionele ontlading en verwerking: Mijmeren biedt ruimte voor emotionele ontlading en verwerking. Het helpt je om gevoelens te uiten en emoties te begrijpen.
 • Acceptatie en loslaten: Door te mijmeren, leer je accepteren wie je bent en wat er in je leeft. Het geeft je de kracht om los te laten wat niet bij je past en ruimte te maken voor groei.
 • Verbinding met diepe verlangens: Mijmeren brengt je in contact met je diepste verlangens en dromen. Het herinnert je eraan wat echt belangrijk is in je leven.
 • Verlichting van stress en angst: Mijmeren vermindert stress en angstgevoelens. Het geeft je een moment van ontsnapping aan de drukte en biedt een gevoel van veiligheid en geborgenheid.

Conclusie: Mijmer met mate

Mijmeren is een prachtige menselijke eigenschap die je in staat stelt om diep na te denken, te reflecteren en jouw creativiteit te verkennen. Het kan je inspireren, troosten en nieuwe perspectieven bieden. Maar het heeft ook een positief effect op de energiebalans. Je laadt als het ware weer op.

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.