Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Peinzen en overpeinzen

Peinzen is een diepgaande en gerichte vorm van reflectief denken. Je concentreert je intensief op een specifiek onderwerp of een bepaald probleem. Het doel is duidelijkheid en begrip verkrijgen door analyse en overweging van verschillende perspectieven.
Peinzen kan voortkomen uit ons verlangen naar een oplossing voor een uitdaging of om beter inzicht te krijgen in een complexe situatie. Het is actief denken waarbij je bewust je gedachten stuurt en onderzoekt.

Kenmerken van peinzen

Ik noem wat kenmerken van peinzen:

  • Doelgericht: Je hebt meestal een specifiek doel, zoals een oplossing vinden, een beslissing nemen of een situatie begrijpen.
  • Analytisch: Het proces van peinzen omvat het analyseren van informatie, gegevens en mogelijke scenario's om tot een weloverwogen conclusie te komen.
  • Concentratie: Peinzen vereist vaak diepe concentratie en focus om onze gedachten helder en coherent te kunnen volgen.
  • Actief denken: Het is een actief denkproces waarbij je bewust je gedachten stuurt en onderzoekt.
  • Oplossingsgericht: Peinzen kan leiden tot nieuwe inzichten en oplossingen voor problemen.

Peinzen en overpeinzen

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Overpeinzen: Herkauwen van gedachten

Ik vind overpeinzen wat anders dan peinzen. Overpeinzen verwijst naar het herkauwen van gedachten en emoties zonder echt vooruitgang te boeken in ons denkproces. Iemand schreef: 'Het kan worden beschouwd als een meer passieve vorm van denken'. Dat vind ik juist niet. Overpeinzen is dieper bezinnen en overdenken. Overpeinzen is overdenken, een diepgaande mentale activiteit waarbij je bewust nadenkt over bepaalde onderwerpen, gedachten, ervaringen of principes met als doel ze beter te begrijpen en toe te passen in ons dagelijks leven.

In de overpeinzing, stil en puur,
Met enkel mijn gedachten, rust en pijn,
Dwaal ik af in het domein van wie ik ben,
Verloren in gedachten, een eigen schrijn.

Gedachten dalen als bladeren zacht,
Gevoelens wervelen als de wind, verfijnd,
Ik overdenk en analyseer met kracht,
Grondig en zorgvuldig, tot in het klein.

Overpeinzen, een spiegel naar mijn ziel,
Brengt diepte aan mijn zoektocht naar waarheid,
Concentratie groeit, als een vlam subtiel,
Intensiteit stijgt, in deze stille tijd.

Is peinzen hetzelfde als mijmeren?

Peinzen is niet hetzelfde als mijmeren. Mijmeren verwijst naar in gedachten verzonken zijn. Je verliest jezelf in een wereld van dagdromen, overpeinzingen en reflecties, terwijl peinzen een vorm van diep nadenken is waarbij je je gedachten intensief concentreert op een specifiek onderwerp of een bepaald probleem.

Wat is het verschil met piekeren?

Peinzen is wanneer je diep nadenkt over een onderwerp om het beter te begrijpen. Het helpt je om oplossingen te vinden voor problemen of om meer inzicht te krijgen in moeilijke situaties. Overpeinzen lijkt hierop, maar het gaat nog dieper en heeft geen specifiek doel. Je denkt intensief na over gedachten en gevoelens zonder directe oplossingen te zoeken.

Piekeren is anders. Het is een negatieve manier van denken waarbij je je steeds zorgen maakt en vastzit in negatieve gedachten. Het kan je gespannen en gestrest maken. Dus, peinzen en overpeinzen kunnen nuttig zijn, maar piekeren is niet goed voor ons welzijn. Het is belangrijk om bewust te zijn van hoe we denken en ons te richten op positieve denkpatronen.

Hoofd, hart en handen

Dit artikel schreef ik in de serie over hoofd, hart en handen.

Hoofd, hart en handen

E-book: Persoonlijke ontwikkeling, dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.