Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Arbeidsuitval, arbeidsverzuim of ziekteverzuim voorkomen

Arbeidsuitval en arbeidsverzuim voorkomen is wellicht één van de belangrijkste verantwoordelijkheden voor leidinggevenden wanneer het over ziekteverzuim gaat. Je zegt: dat gaat toch nooit lukken? En daarin heb je gelijk! Verzuim voorkom je niet. Waar het om gaat is: dat verzuim voorkomen waar je invloed op hebt.

Wat heeft invloed op verzuim?

Leidinggevenden hebben vaak meer invloed op vermijdbaar verzuim dan ze zelf denken. Sterker nog: als leidinggevende kun je er zelf een cruciale rol in vervullen. Ik noem een paar voorbeelden:

  • Het creëren van een veilige werkomgeving waarbij regels van veiligheid strikt in acht worden genomen
  • Het creëren van een open en positief werkklimaat en prettige werksfeer binnen jouw team
  • Het bevorderen van een veilige omgeving waarin teamleden elkaar feedback geven en elkaars kwaliteiten benutten
  • Het bevorderen van open werkrelaties binnen jouw team maar ook met jou als leidinggevende
  • Het waarderen en respecteren van jouw medewerkers
  • Aandacht geven aan de teamleden: ook aan de persoonlijke omstandigheden
  • Anticiperen op problemen binnen het team

Arbeidsuitval en ziekteverzuim voorkomen

Training duurzame inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training duurzame inzetbaarheid.

Training duurzame inzetbaarheid

Training verzuim en inzetbaarheid

Bekijk de mogelijkheden voor de training verzuimmanagement.

Training verzuim en inzetbaarheid

Vertrouwensrelaties opbouwen

Wanneer je als leidinggevende een vertrouwensrelatie opbouwt met jouw medewerker, zal je zien dat verzuim gemakkelijker bespreekbaar is dan wanneer dit vertrouwen er niet of onvoldoende is. Medewerkers zullen zich namelijk eerder blootgeven over hun situatie maar ook over de eigen mogelijkheden en eigen onmogelijkheden. Medewerkers die zich gerespecteerd voelen, zijn eerder bereid mee te denken in oplossingen dan wanneer ze het gevoel hebben dat ze wantrouwig gecontroleerd worden door de leidinggevende.

Ziekte hoeft niet altijd tot verzuim te leiden

Hoewel we weten dat het een oneliner is, noemen we het toch: ziekte hoeft niet altijd tot verzuim te leiden. Er is verschil tussen ziekte en arbeidsongeschiktheid. Of om nog een oneliner uit de doos te pakken: ziekte overkomt je, verzuim is soms te voorkomen. Verzuim is legitiem wanneer de medewerker werkelijk niet in staat is om zijn functie uit te oefenen, om vervangende werkzaamheden uit te voeren of wanneer werk afbreuk doet aan zijn/haar herstel. Echter er zijn ook tal van andere situaties waarbij verzuim vermijdbaar kan zijn zoals:


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.