Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Visie op leren en ontwikkelen

Heeft jouw organisatie een visie op leren en ontwikkelen? Of gaat het op de manier van: ‘u vraagt en wij draaien?’. Met andere woorden: als een werknemer vraagt om een opleiding dan wordt dat toegekend en als er niet om wordt gevraagd gebeurt er niet zoveel.

Waarom is het belangrijk?

Leren en ontwikkelen hoort bij organisatieontwikkeling, teamontwikkeling en persoonlijke ontwikkeling van jouw medewerkers. Ze horen alle drie bij elkaar.

Leiderschap is altijd gericht op ontwikkeling. Ik zeg: altijd! Want ontwikkeling biedt zekerheid en continuïteit. Wanneer jouw medewerkers zich ontwikkelen, is er groei. Dat kan persoonlijke groei zijn maar het is ook de groei van de organisatie.

Visie op leren en ontwikkelen

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Cultuurscan

Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!

Start de cultuurscan

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Kunnen, willen en zijn

Leren en ontwikkelen vindt plaats in de trits van kunnen, willen en zijn. Leiderschap ontwikkelt zich ook in deze trits trouwens. Maar ik leg het uit.

Kunnen is vermeerdering van kennis en kunde

Wanneer je ontwikkeling toespitst op wat jouw medewerkers kunnen, dan vermeerder je kennis, werkervaring, inzichten en vaardigheden. Dat doe je door actief opleidingen aan te bieden maar ook trainingen en cursussen. Een andere mogelijkheid is intern mentorschap, waarbij een onervaren medewerker gekoppeld wordt aan een ervaren collega, die hem/haar on the job de fijne kneepjes van het vak bijbrengt. Dit heeft tevens het voordeel dat het werk niet onderbroken hoeft te worden voor externe cursussen, en dat de kennis van de ervaren medewerkers ook op lange termijn behouden blijft binnen de organisatie.

Willen is vermeerdering van inzet en motivatie

Wanneer je ontwikkeling toespitst op wat werknemers willen, dan ga je bezig met motivatie, inzet, toewijding, passie of bezieling maar ook talentontwikkeling. Belangrijk is dat medewerkers die dingen willen, die aansluiten bij wat ze kunnen en wie ze zijn. Belangrijk is dat ze zichzelf niet overvragen, maar ook niet te weinig vragen van zichzelf. Ontwikkeling van willen wordt gestimuleerd en gefaciliteerd door coaching, supervisie, intervisie en o.a. ook loopbaancoaching.

Zijn is vermeerdering van zelfinzicht

Wanneer je ontwikkeling toespitst op wie de medewerker is (ZIJN), dan praat ik over ontwikkeling van zelfinzicht inzake zijn/haar kwaliteiten, persoonlijke waarden, overtuigingen (belemmerend of stimulerend) en talenten.

Afstemming is nodig

Afstemming in de trits van willen, kunnen en zijn is van groot belang. Het voorkomt ziekte en verzuim, het voorkomt demotivatie maar ook disfunctioneren. Het is dus een voortdurend proces wat nooit af is.

Afstemming van leren en ontwikkelen is ook nodig op de visie van de organisatie, de doelen die gehaald moeten worden. Kernvragen zijn:

  • Zijn jouw medewerkers toegerust qua bekwaamheid en bereidheid om de organisatiedoelen te realiseren?
  • Loopt jouw bedrijf voorop qua kennis en kunde zodat je wendbaar bent en met gemak inspeelt op marktontwikkelingen?
  • Zit er élan in jouw bedrijf en straal je dat ook uit op jouw klanten?
  • Is er bezieling binnen jouw organisatie en werk je daar ook aan?

Wanneer je visie hebt ontwikkeld op leren en ontwikkelen, kun je daarna strategische opleidingsplannen maken.

Organisatievisie

Dit artikel is geschreven in de serie: organisatievisie ontwikkelen.

Organisatievisie

Visionair leiderschap

Lees ook de artikelen over visionair leiderschap.

Visionair leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.