Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Transparant en transparantie

Transparant zijn is een kernwaarde. Simpel gezegd: het betekent dat je doorzichtig bent en helder. Is transparantie een kernwaarde voor jouw organisatie? Dat betekent dat je doorschijnend bent in de plannen die je hebt, de bedoelingen, de visie, de missie, de verwachtingen. Kortom: geen onnodige geheimen, verborgen agenda’s of bijbedoelingen etc.

Weinigzeggend!

Ik lees vaak dat bedrijven transparant zijn en dat dit één van hun kernwaarden is. Het geldt met al die woorden als eerlijk, discreet, integer: dat ze op zich weinigzeggend zijn!
Hoe dat komt? Het zijn woorden op overtuigingsniveau. En dat is een samenvoeging van rationele beschouwingen, een gevoel wat je ergens bij hebt, beeldvorming en perceptie. Wanneer ik een spreekbeurt hou voor 10 personen met als thema ‘groenten’, dan kunnen 10 mensen een ander beeld hebben bij dit thema. Het is te abstract en te weinig gespecificeerd. Beter is om een spreekbeurt over spruitjes te houden. Dan denkt iedereen aan hetzelfde.
Laat staan als ik voor 10 personen een spreekbeurt ga houden over transparantie. Dat zegt heel veel mensen niets.

Transparant is een kernwaarde

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Cultuurscan

Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!

Start de cultuurscan

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Het moet veelbesproken zijn!

Omdat het weinigzeggend is, moet je er veel over praten. Wat verstaan wij samen onder ‘transparant zijn?’. Bedoelen wij daar hetzelfde mee? Waar geen woorden voor waren (het zijn beelden die we onbewust meedragen), moet je er taal en woorden aan geven. En als het een kernwaarde is dan ga je samen dat proces aan!

Wat betekent transparantie?

Ik geef mijn perceptie weer bij de kernwaarde transparant:

  • We zijn open qua communicatie: ook zo’n mooi begrip: betekent dit dat je de deuren en ramen open zet? Nee, dat betekent dat we toegankelijk zijn en benaderbaar.
  • We hebben geen achterkamerpolitiek.
  • We zijn aanspreekbaar op ons gedrag, de keuzes die we maken en de beslissingen die we nemen.
  • We verantwoorden ons handelen naar elkaar en wij blijven bereid dat te doen.
  • We hebben geen verborgen agenda’s.

Hoe ga je met kernwaarden aan de slag?
Laat ieder in jouw team opschrijven wat zij onder transparantie verstaan! Vervolgens ga je het gesprek aan op zoek naar de gezamenlijkheid.

Kernwaarden van jouw organisatie

Dit artikel is geschreven in de serie: kernwaarden van jouw organisatie.

Kernwaarden organisaties

Modern leiderschap

Lees ook onze artikelen over modern leiderschap!

Modern leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.