Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gezamenlijk is een kernwaarde

Gezamenlijk is een kernwaarde. Is dat ook een kernwaarde die past bij jouw team of organisatie? In dit artikel ga ik uitleggen wat gezamenlijkheid betekent en hoe je dat zou kunnen ontwikkelen.

Betekenis

Gezamenlijk heeft natuurlijk verwantschap met: samen. Je kunt samen gaan winkelen (gezamenlijk) of je kunt samenzijn, je kunt bijeenkomen. Je kunt gezamenlijke interesses delen of gezamenlijke belangen hebben. Je kunt gezamenlijke behoeften hebben of gezamenlijke (gemeenschappelijke) overtuigingen delen. Het duidt dus steeds op samen, op hetzelfde wat je samen deelt, op gemeenschappelijkheid, op het collectieve. Het tegenovergestelde is natuurlijk apart, afzonderlijk, uiteenlopend, individueel.

Gezamenlijkheid is een kernwaarde

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Cultuurscan

Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!

Start de cultuurscan

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

De diepe zin van gezamenlijk

Gezamenlijk in diepe zin is ook dat je samen hoort en elkaar verstaat. Dat is saamhorigheid. Gezamenlijk is ook een eenheid die je voelt en doorleeft. Ook in teams en organisaties kun je werken aan:

  • Een gezamenlijke visie en missie
  • Gezamenlijke doelstellingen
  • Gezamenlijke kernwaarden

Dat betekent dat je samen dezelfde visie en missie onderschrijft en dat je bereid bent om te werken aan dezelfde doelstellingen. Dat geeft eensgezindheid. Dat wil zeggen dat er eenheid is van zin, zingeving en betekenis.

Je dwingt het niet af

Zoals met alle waarden: je kunt ze niet opleggen of verplichten. Dat helpt niet. Dat geldt ook voor gezamenlijkheid. Wanneer gezamenlijkheid in jouw team heel belangrijk is dan wordt het tijd om die kernwaarde samen onder de loep te nemen. Wat versta jij eronder en wat versta ik eronder? Maar eenheid creëer je niet door eenheidsworsten aan te schaffen. Gezamenlijkheid creëer je door diversiteit te laten bestaan.

Normen

Bij elke waarde horen normen. Ik noem wat voorbeelden:

  • Als het druk is, moet je samen voor je taak staan en elkaar helpen.
  • Je kunt niet één persoon voor de weekenddiensten laten opdraaien, ik vind dat we dat samen moeten oplossen.
  • Je moet de lasten samen delen.
  • Samen de schouders eronder zetten.

Wanneer gezamenlijkheid een kernwaarde is, is er niet zoveel ruimte voor de egotripper, de egoïst, de einzelgänger of voor iemand die zich buiten het team plaatst.

Kernwaarden van jouw organisatie

Dit artikel is geschreven in de serie: kernwaarden van jouw organisatie.

Kernwaarden organisaties

Modern leiderschap

Lees ook onze artikelen over modern leiderschap!

Modern leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.