Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Saamhorigheid

Saamhorigheid is een kernwaarde. Past deze kernwaarde bij jou persoonlijk? Of past deze kernwaarde bij jouw team? In dit artikel ga ik in op saamhorigheid in diepere zin.

Betekenis

Wat betekent saamhorigheid? Saamhorigheid duidt op een groep mensen die onderlinge verwantschap hebben en ervaren. Ze voelen zich onderling verbonden, ze zijn eensgezind, ze zijn solidair met elkaar en loyaal aan elkaar.

Saamhorigheid is een beleving, een gevoel, dat je samen kunt ervaren. Dat is beter dan erover redeneren, want zodra je daaraan begint, is de saamhorigheid al vertrokken.

Saamhorigheid

Doe de leiderschapstest!

Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je ontdekken wat jouw natuurlijke leiderschapsstijl is? Doe dan de gratis online test!

Leiderschapstest

Cultuurscan

Wil je de online cultuurscan starten? Het helpt je om inzicht te krijgen in de kracht van jouw organisatie. Doe de gratis cultuurscan!

Start de cultuurscan

Training en coaching gericht op leiderschap

Wij verzorgen training & coaching voor leidinggevenden, managers en ondernemers. Zowel voor het middenkader als het hoger kader, voor de startende leidinggevende als de ervaren manager.

Leiderschapsontwikkeling

Hoe bereik je saamhorigheid in jouw team?

De vraag is natuurlijk: hoe creëer je saamhorigheid? En ik zeg er direct maar bij: jij creëert geen saamhorigheid in je eentje. Het kenmerk is nu precies dat je dat samen doet. Samenhorigheid duidt op samen horen. Maar het begint bij samen luisteren. Het woord saamluisterigheid zal wel niet bestaan maar daar gaat het wel om. Dus in essentie:

  • Luisteren wat de ander zegt en luisteren wat hij/zij bedoelt
  • Elkaar horen en begrijpen

En nog een spade dieper gaat het om elkaar verstaan. Verstaan wat de ander zegt maar ook wie de ander is.

Eenheid

Wanneer saamhorigheid ervaren wordt binnen jouw team is er eenheid. En eenheid is wat anders dan elkaar allemaal wat napraten na het volgen van een teamsessie waar je wat sociaal wenselijk teamgedrag wordt aangepraat. Eenheid ontstaat juist in diversiteit, waarbij ieder teamlid zich vrij voelt om zijn/haar eigen stem te laten horen.

Eensgezind

Saamhorigheid hoort bij eensgezindheid. Dat betekent dat je één van zinnen bent. Je hebt dezelfde zin, je ervaart verbinding in zinvol werk, in de gezamenlijke missie, in het moreel kompas waar je samen voor staat. Lees ook mijn artikel over eensgezindheid.

De teamfasen van Lencioni

In een ander artikel omschrijf ik de vijf fasen van teamontwikkeling. Fase 1 wordt vertrouwen genoemd. En daar zet ik mijn handtekening onder. Zonder vertrouwen is er nooit saamhorigheid. Dat ga je niet meemaken. Dus die fasen zijn van belang en vragen ook voortdurend om aandacht.

Afstemming is noodzakelijk

Pas luisterde ik naar een koor. Ze zongen saamhorig. Maar elk koor en elk orkest stemt eerst af. Je moet op dezelfde toonhoogte zitten, wanneer je samen zingt.
Binnen teams vergeet men deze afstemming nogal eens. Daar beginnen ze meteen te zingen zonder te luisteren of ze op dezelfde golflengte zitten!

Eensgezindheid

Kernwaarden van jouw organisatie

Dit artikel is geschreven in de serie: kernwaarden van jouw organisatie.

Kernwaarden organisaties

Modern leiderschap

Lees ook onze artikelen over modern leiderschap!

Modern leiderschap

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.