Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Traditionele beoordelingssystemen zijn achterhaald

Traditionele beoordelingssystemen zijn achterhaald. Tenminste, als ik zo de media wat volg, dan blijkt het om het nieuwe beoordelen te gaan tegenwoordig. Ook het functioneringsgesprek is al afgeschaft. We gaan nu een nieuwe route aanvliegen, wanneer het om functioneren en beoordelen gaat. En dat past in een tijd van modern leiderschap!

Wat is er achterhaald?

Er zijn een paar zaken die we in deze tijd achterhaald lijken te vinden, als ik zo eens rondvraag.

  • Ten eerste wordt de beoordeling te eenzijdig bij de werkgever of leidinggevende neergelegd. Men vindt dat de medewerker meer zelfregie zou mogen ontwikkelen als het gaat om de zelfbeoordeling. Het oude model is: passief op de stoel wachten tot de leiding vertelt hoe hij/zij de medewerker beoordeelt.
  • Als tweede vindt men vaak dat de beoordeling te veel door de bril van de leiding plaatsvindt. Moet je ook niet collega’s vragen of klanten via een 360-gradenfeedbackmethode? Moeten we de collega’s betrekken bij de beoordeling van de medewerker zodat er een meer evenwichtig beeld ontstaat?
  • Als derde: je moet continu in gesprek zijn over functioneren en beoordelen. In het oude model hing dit teveel aan die paar personeelsgesprekken vast die gevoerd werden. Overigens roep ik al jaren dat beoordelen en functioneren zich niet beperkt tot een paar gesprekken. Functioneren en beoordelen doe je 365 dagen per jaar. Als het goed is komt dat ook steeds weer op de gespreksagenda. Of het nu gaat om een functioneringsgesprek, een beoordelingsgesprek, een praatje bij de koffiemachine, een bila of een moment van sparren.

Traditionele beoordelingssystemen achterhaald?

Onlinetraining: functioneren en beoordelen

Schaf via onze webshop de webinar aan over functioneren en beoordelen.

Webinar functioneren en beoordelen

Training beoordelingsgesprekken

Bekijk de training beoordelingsgesprekken voor leidinggevenden en managers. Wij verzorgen de training op maat.

Training beoordelingsgesprekken

Het gaat niet om het systeem

Ook bij beoordelen geldt: ‘het gaat niet om het beoordelingssysteem, maar zonder systeem lukt beoordelen nu eenmaal niet’. Een systeem zorgt ervoor dat je gelijke monniken met gelijke kappen op gelijke wijze beoordeelt. Maar hoe je met het systeem omgaat, is doorslaggevend voor een goede beoordeling.

Leidinggeven is een vak

Ik word me steeds bewuster van het feit dat leidinggeven een vak is. Functioneren en beoordelen is een teer en belangrijk onderwerp dat aandacht vraagt, zorgvuldigheid en integerheid. Beoordelen is niet snel even een checklist afwerken en wat kruisjes zetten in de juiste hokjes. Beoordelen is bijdragen aan groei en ontwikkeling van de medewerker. En natuurlijk moet er soms gesnoeid worden, wil de plant groeien. Daarover mag je duidelijk zijn en in gesprek gaan. Dat is wat anders dan het eenzijdig opleggen van de mening van de leidinggevende over het functioneren van de medewerker.

Functioneren en beoordelen

Dit artikel schreef ik in de serie over functioneren en beoordelen. Meer weten?

Functioneren en beoordelen

Leerdoelen voor de training

Ik heb nog meer leerdoelen voor de training beoordelen en beoordelingsgesprekken uitgewerkt.

Leerdoelen beoordelingsgesprekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.