Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onzekerheid door de crisis? Maak jij je zorgen?

Word jij onzeker door de crisis? Maak jij je zorgen? Zorgen over de toekomst? Maak jij je zorgen over jouw baan? Wellicht over opdrachten die je als zzp-er misloopt? Maak jij je zorgen over de continuïteit van jouw bedrijf? Ben je bang dat de voortgang in gevaar komt? Wellicht is het goed om dit artikel te lezen.

Zekerheid is veelal schijn

Ik help je eerst even best uit de droom. Zekerheid zoals wij het bedacht hebben, bestaat namelijk niet. De volksmond drukt het niet voor niets zwartgallig uit door te zeggen dat er maar één ding zeker is namelijk de dood. Ik vind dat zwartgallig omdat er mijns inziens meer zeker is dan de dood. Wat dan? Een tweede ding wat zeker is, is dat onze zelfbedachte zekerheden schijn zijn.

Onzeker voelen door de crisis?

Doe de leiderschapstest

Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?

Meer informatie

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Zekerheid halen uit ‘weten’

Als mens haal je zekerheid uit ‘weten’. Jouw behoefte aan zekerheid vervul je wanneer je ‘weet hoe iets gaat en hoe iets zal verlopen’. En als het dan zo gaat, zoals je dacht dat het zou gaan dan voel je je zeker. Jezelf zeker voelen geeft ook rust. Zoals je onrustig kunt worden van ‘niet weten’ of ‘het gaat anders dan je dacht’.

Weten is meten

Meten is weten en weten is meten. Daarom maken wij scenario’s, doen we aan risicomanagement. We maken begrotingen, prognoses en meerjarenbeleidsplannen. En wat staat er in een begroting of meerjarenplan? Daarin formuleren we hoe we denken dat het zal gaan of hoe we vinden dat het zou moeten gaan. We formuleren ook wat risico’s voor het geval het niet gaat en we bedenken wat strategieën als het anders zou gaan dan we denken dat het gaat.

Verwachtingen: je maakt ze zelf!

De grootste nuance zit in het feit dat je verwachtingen zelf maakt. Jij bedenkt zelf de scenario’s, je begroot, prognosticeert, rekent en berekent. Je maakt plannen, je plant, je denkt, je denkt uit en je denkt vooruit. Maar je doet het wel zelf!

Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Maar de bewustwording is wel belangrijk. Je bedenkt zelf hoe het gaat of hoe je vindt dat het zou moeten gaan.

Bam! De klad erin!

Ik herinner me de 15e maart 2020. Mark Rutte de minister-president van Nederland sprak ons toe. Het corona-virus deed de ronde opeens. En ineens is alles wat je de weken ervoor had bedacht anders. Van de ene dag op de andere kun je alle plannen bijstellen, prognoses herrekenen, budgetten herzien en plannen herschrijven. De vraag is zelfs of het zinvol is om een plan te maken.

Eén veeg en alles wat ik bedacht heb is weg.

Behoefte aan zekerheid weg?

Als de behoefte aan zekerheid wordt bedreigd voelen we ons onzeker. We worden bang, angstig, onrustig, vertwijfeld of misschien wel paniekerig. Heel logisch! Heel begrijpelijk. Maar er zit ook een les in wat mij betreft. Een les die ik zelf kreeg in een eerdere persoonlijke financiële crisis. En dat is: haal geen zekerheid uit ‘weten hoe ’t gaat’. Want jij en ik weten maar heel beperkt hoe ’t gaat en hoe het zal gaan. Zo kwetsbaar zijn we nu eenmaal.

Maar hoe dan?

Ik denk dat zekerheid woont in wie je bent, in jouw ZIJN, in jouw creativiteit, in jouw persoonlijke slagkracht en slagvaardigheid. Maar ook in jouw vermogen om te incasseren, te roeien met de riemen die je hebt.

Daar zit veel meer zekerheid in dan in externe bronnen zoals de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of de opdrachtgevers waar je een contract mee hebt.

En weet je: als je jouw zekerheid haalt uit ‘weten hoe ’t gaat’ dan kom je in een ernstige paniekzone wanneer dat doorkruist wordt. Zo erg dat het juist jouw persoonlijke vermogens in de weg staat.

Samengevat

  • Plannen, prognoses, begrotingen: je kunt er niet zonder maar ze zijn richtingaanwijzer en hulpmiddel (niet meer dan dat)
  • Wanneer de door ons uitgedachte zekerheden wegvallen kan dat spanning geven. Het helpt door jezelf dat niet te verwijten of net te doen alsof dat er niet is.
  • Het helpt wanneer je leert op jouw persoonlijke vermogens te vertrouwen en op jouw vaardigheid om moeilijke situaties te overwinnen.

Zoek je hulp?

Kunnen wij je van dienst zijn bij de onzekerheden die jij ervaart in jouw leven? Onzekerheid over jouw baan, bedrijf of wat het dan ook maar is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Directie en ondernemers

De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.

Coaching voor ondernemers en directies

Fasen in de bedrijfsvoering

Dit artikel is geschreven in de serie over crisis in jouw bedrijf.

Crisis in jouw bedrijf

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.