Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Het verlies van een kind en het rouwproces

Het verlies van een kind is een zeer schokkende ervaring. Uw hele toekomstbeeld wordt hierdoor aangetast. Of u nu uw ongeboren kind verliest, uw baby, uw thuiswonende kind of uw al uit huis wonend kind: het verlies van een kind is zeer ingrijpend. U blijft immers te allen tijde ouders. Hoe oud u kind ook is. Ook als u uw enig kind verliest blijft u altijd ouders!

De toekomst valt in duigen

Rouwproces bij verlies kindAls ouders hebt u altijd een beeld voor ogen over de toekomst van uw kind of kinderen. Hoe zal dit kind zich ontwikkelen, hoe zal het opgroeien? U bent misschien al bezig geweest de kinderkamer in te richten of u ziet uw kind als opvolger in uw bedrijf. U droomt voor uw kind graag een mooie en bijzondere toekomst. Als u uw kind kwijtraakt, door wat voor reden dan ook, dan valt dit toekomstperspectief helemaal weg. Het lijkt alsof u een stukje van uzelf bent kwijtgeraakt. Dit gevoel kan alles overweldigend zijn en het voelt vaak alsof u niet meer verder kunt. Toch hebt u misschien nog meer kinderen of u hebt een partner. Ook zij moeten hun weg in het verdriet vinden, want ook voor hen is het moeilijk om het leven weer op te pakken. Kunt u elkaar daarbij helpen of raakt u door het verdriet juist verder van elkaar verwijderd? Rouwen doet ieder op zijn of haar eigen manier. Je kunt elkaar vinden in het verdriet maar helaas drijft verdriet maar al te vaak mensen ook uit elkaar.

Wijze van verlies

Ook de manier waarop u uw kind bent kwijtgeraakt zult u een plekje moeten geven. Dit kan door een ziekte, een ongeluk of een zwangerschapsprobleem zijn. Ook moeilijk is als uw kind door wat voor reden dan ook geen contact meer met u wil. Het kind is er dan nog wel maar toch zult u hem of haar moeten loslaten. Loslaten is en blijft heel erg moeilijk. Immers dichter dan een kind kan er niemand bij u staan.

Rouwen

Voor rouwen is er nooit een standaardmethode. En zeker geen tijdpad! Bovendien rouwt ieder op zijn eigen manier. Geef elkaar die ruimte. Ook al begrijpt u dit niet en is dat niet uw manier. Het verdriet van u af praten is altijd goed. Hiervoor kunt u altijd bij mij terecht. Als rouw coach geeft ik u alle ruimte voor uw verdriet. Vergeten zult u het nooit. En dat hoeft ook niet. Ook een verloren kind blijft uw kind. Het maakt voor altijd deel uit van u.  Maar samen zullen we proberen uw verdriet een plekje te geven zodat u weer deel kunt uitmaken van het leven. Hoe lang dit gaat duren? Geen idee. Ik zeg altijd: zolang het nodig is. Rouw verloopt in fases. Maar rouw is nodig om het verdriet uiteindelijk hanteerbaar te maken. Ik kan uw handvatten geven om het rouwproces te doorlopen en uw verdriet te leren begrijpen, maar het is geen vast proces. Ieder mens is anders en zal het grote verlies op een andere manier beleven.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert