Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Verwaand, laagdunkend en hooghartig

Verwaand, laagdunkend (laatdunkend) en hooghartig: wat bekent dat? Dat betekent een hoge dunk hebben van uzelf en neerkijken op een ander. Mensen die of hooghartig zijn overschatten zichzelf in hoge mate en hebben weinig respect voor anderen die minder gepresteerd hebben, lager opgeleid zijn of minder bezit hebben verworven.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Kenmerken van verwaandheid

Verwaand, laagdunkend of hooghartigDe volgende kenmerken horen bij hooghartigheid:

  • Een hautaine en hoogmoedige houding
  • De ander kleineren of zich minachtend uitlaten over anderen
  • Arrogantie of zelfingenomenheid
  • Denigrerend over anderen praten
  • Gaan het liefst om met gelijkgestemden
  • Aanmatigend, neerbuigend of pedant

Hooghartig of grootheidswaanzin

Wie zo respectloos over anderen praat of op anderen neerkijkt heeft een zekere vorm van verwaandheid of grootheidswaanzin. Noem het maar een trotse houding buiten alle proporties. Anderen kunnen zich door een dergelijke houding erg benadeeld voelen.

Wanneer?

Mensen die of hooghartig zijn, laten zich graag voorstaan op wat ze verworven hebben, op behaalde opleidingen die ze behaald hebben, op verworven titels of bezit. Doorgaans zijn ze bijzonder eergevoelig en zelfzuchtig en kunnen ze zelf slecht tegen kritiek.

Valkuil en kernkwaliteit

Toch is het zaak om enigszins voorzichtig te zijn om te voorkomen dat mensen die worden getypeerd als verwaand vanuit een hooghartige houding te benaderen. Immers dan zouden we dezelfde houding aannemen en met gelijke munt betalen. Mensen die zich ondergeschikt opstellen, hebben bijvoorbeeld ook snel de neiging om een ander als hooghartig of hoogmoedig te betitelen.

Bij de valkuil verwaand, hooghartig hoort de kernkwaliteit: aanwezig en profileren.

Aanwezig en profilerend

Pijnlijke zaak

Laagdunkend, verwaand, hooghartigheid: het zijn allemaal dezelfde woorden die aanduiden dat iemand zich boven de ander voelt verheven. Toch zit hier ook een pijnlijk vraagstuk achter. Vaak zijn deze mensen eenzaam, voelen ze zich onzeker en onbegrepen. Ze hebben alleen de strategie bedacht omdat te verbergen. In feite missen ze de aansluiting bij de rest van de wereld en daarom kunnen ze ook op weinig respect, liefde of warmte rekenen.

Verschijningsvorm

De verschijningsvorm is hooghartig of pedant. In werkelijkheid voelt men zich vaak erg klein, onzeker en eenzaam. Enige vorm van zelfreflectie is noodzakelijk om met beide benen op aarde te komen.

Hoe gaat u om met verwaande mensen?

Vaak hebben mensen moeite met elitair gedrag. Wanneer ze uit de hoogte worden benaderd voelen ze zich snel gekleineerd. Maar ons advies is: gewoon laten waaien. Laat u niet kleineren, de grond induwen door mensen die boven u staan.

Nog een advies: maak er u niet druk om.  Het is het gewoon niet waard.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Op 27 mei (om 15.00 uur) kun je meedoen aan de webinar: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Ebook authentiek communiceren

Bestel dit ebook via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.