Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Eigenwijs en eigengereid is een valkuil

Eigenwijs of eigengereid is een valkuil. Zegt uw omgeving wel eens dat men u eigenwijs of eigengereid vindt? En bent u bereid om te achterhalen wat men daarmee bedoelt?

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Valkuil

Eigenwijs of eigengereidEigenwijsheid en eigengereidheid is een valkuil. Maar vooropgesteld: daar hoort wel een bepaalde kwaliteit bij. De kernkwaliteit is autonoom. Dat betekent:

  • dat u de durf en de moed hebt om uw eigen weg te gaan
  • dat u durft te vertrouwen op eigen waarneming en inzichten
  • dat u zich vooral niet teveel laat leiden door wat anderen vinden.

Dat is een mooie kwaliteit die u goed van pas kan komen.

Zodra u doorslaat in de kernkwaliteit Autonoom ontstaat er eigenwijsheid of eigengereidheid. Op dat moment verliest u teveel het contact met de omgeving, gaat u teveel uw  eigen weg, luistert u te weinig naar feedback van andere mensen en stelt u zich te weinig open voor uw omgeving.

Zijn ondernemers eigengereid?

Speciaal voor ondernemers schreven we het artikel: bent u als ondernemer eigenwijs of eigengereid?

Ondernemer is eigengereid?

Eigenwijsheid is ineffectief

Wanneer u de aansluiting mist met uw omgeving gaat er iets mis. U bereikt namelijk niet wat u voor ogen heeft, zelfs niet al hebt u alle gelijk van de wereld. Zonder dat het uitgesproken wordt, zullen anderen snel de houding aannemen van: 'laat 'm maar lekker praten, ik doe het op mijn manier'.

Bovendien kan het gebeuren dat u cruciale zaken mist in uw oordeelvorming omdat u te weinig luistert naar wat anderen u vertellen. Zelfs de meest talentvolle en briljante mens heeft blinde vlekken en kan immers leren van anderen?

Uw leerdoel: luisteren en contact houden met de omgeving

Uw leerdoel is om te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben en ze daarbij voldoende ruimte te geven. Het contact met uw omgeving blijft van onmiskenbaar belang om te voorkomen dat u blinde vlekken krijgt waarop u gaat vertrouwen.

Anders gezegd: blijf zeker uitgaan van uw kracht en uw durf om uw eigen weg te gaan maar raadpleeg anderen, betrek ze erbij en neem hun mening en opvatting mee in uw oordeelvorming.

Vergelijkbare valkuilen

Valkuilen die vergelijkbaar zijn:

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens