Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Overgave en berusting

Overgave is berusten in, toegeven aan, uit handen geven of uzelf overgeven aan. Een vorm van loslaten, aanvaarding, onderwerping wellicht of het opgeven van de strijd.

Overgave of berusting

Betekenis en definitie

Overgave of u overgeven aan is moeilijk in een paar volzinnen uit te drukken.  Het moge duidelijk zijn dat er strijd voorafgegaan is aan de overgave. Uzelf overgeven is stoppen met de strijd. Het is berusten in de situatie.  In sommige gevallen is het ook toevertrouwen aan een ander. Overgave en berusting speelt op heel veel terreinen zowel in praktische zin als ook in de meest existentiële levenszin.  We noemen wat voorbeelden:

 • U moet zich overgeven tijdens de operatie aan de deskundigheid en inzichten van de chirurg die de operatie uitvoert
 • U moet als leidinggevende leren loslaten en soms moet u taken en verantwoordelijkheden overgeven aan uw medewerkers (delegeren en loslaten). In dat geval is het een toevertrouwen aan of overdragen van. U vertrouwt taken en verantwoordelijkheden toe aan een ander.
 • U moet zich overgeven aan het feit dat u een bepaalde ziekte  hebt of dat er een fysieke beperking is die niet weer zal herstellen. In dat geval is overgeven een vorm van berusten in de situatie.
 • U moet de situatie uit handen geven. Een voorbeeld: uw advocaat neemt de regie in de juridische verwikkeling waarin u terecht bent gekomen. U hebt het uit handen gegeven en u moet nu maar vertrouwen op de inzichten van uw adviseur.
 • Overgeven kan ook betekenen: toegeven aan.  U voelt dat u meer rust nodig hebt dan normaal en u verzet zich daar tegen. Toegeven aan is dat u leert luisteren naar uw lichaam.

Vorm van loslaten

Overgave of berusting is een vorm van loslaten. Er zijn meerdere vormen van loslaten. Wilt u er meer over weten?

Loslaten

Overgeven of berusten: wat het beslist niet is……….

Overgeven en berusten is een zeer actieve en intense bezigheid. Soms i s de strijd nog lichter dan de overgave.  Overgave is heel wat anders dan:

 • ‘nou ja het is niet anders, we moeten het maar nemen zoals het is’ (het woord moeten is hier veelzeggend)
 • ‘ze bekijken het maar, het zal mijn tijd wel duren’
 • ‘laat ze maar gaan, ze komen er vanzelf wel achter’
 • ‘ik ben er helemaal klaar mee: ze zoeken het maar uit en het kan mij niet schelen hoe het afloopt’

In feite zijn dit vormen van apathie en onverschilligheid. We zeggen bewust: vormen van onverschilligheid. Vaak zit er een gevoel van onmacht of machteloosheid achter of een bevroren verdriet of verlangen.

Vertrouwen

U overgeven aan de situatie heeft te maken met

 • vertrouwen: wie zich overgeeft aan de chirurg, vertrouwt op zijn/haar deskundigheid en wie zijn bedrijf overlaat aan anderen, vertrouwt o p de inzichten van de ander.
 • aanvaarden:  u leert om de situatie te aanvaarden omdat u weet dat alle andere wegen afgesneden zijn. In dat geval hebt u te maken met een fase uit het rouwproces.

Hoe leer je de dat: uzelf overgeven aan?

Wie oprecht leert ‘overgeven en berusten’ koestert geen wrok. Maar hoe doet u dat? Of hoe leert u dat? Deze vraag is niet moeilijk om te beantwoorden. De HOE-vraag is een verkeerde vraag. Er is geen methode of systeem voor. HOE zit in uw hoofd en duidt op een rationele, systematische benadering. Overgave en berusting zit op het level van doorleven, innerlijk beleven, ervaren. Dat is niet zweverig hoewel het zo soms wordt getypeerd.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens