Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Zorgzaam en zorgzaamheid is een kwaliteit

Zorgzaam is een kwaliteit. Past de kwaliteit zorgzaam bij u? Dan hebt u waarschijnlijk oog voor de ander. U hebt aandacht voor uw medemens en wanneer er nood is of wanneer er zorgen zijn, bent u diegene die snel uw hulp aanbiedt.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Karaktereigenschap en vaardigheid: wat is de relatie?

Zorgzaamheid is een karaktereigenschap. Toch is deze karaktereigenschap verbonden met uw vaardigheden en zelfs met uw interesses.

 • Zo zal de ene persoon eerder fysieke zorg bieden: bijvoorbeeld de verzorging op je nemen (wassen, aankleden, eten, drinken) wanneer er ziekte is in de familie
 • Een ander persoon is ook zorgzaam maar heeft veel meer oog voor de geestelijke noden van de ander en is een soort praatpaal en steunpilaar voor de ander
 • Een derde biedt praktische hulp. Ook dit kan een vorm van zorgzaamheid zijn zoals het onderhouden van een tuin bij iemand die daar zelf niet meer toe in staat is.

Kenmerken

We noemen enkele kenmerken van iemand die zorgzaam is:

 • Oog en aandacht hebben voor een ander
 • Waken over iemands welzijn: dat kan in lichamelijk en geestelijk opzicht zijn
 • Lief en toegewijd zijn
 • interesse hebben in wat er leeft bij de ander
 • Betrokkenheid tonen en betrokken zijn
 • Zich verantwoordelijk voelen voor het wel en wee van de ander
 • Het belang van de ander behartigen
 • zorg dragen voor......

Wat is de valkuil en waar ligt de grens?

De valkuil van zorgzaamheid is té zorgzaam of bemoederend. Dan is geven en ontvangen in onbalans. Want zorgzame mensen geven veel.

Waar ligt de grens precies?

Dat hebben we voor u beschreven in een artikel over de valkuil over-zorgzaamheid.  Welk leerdoel hoort erbij? Het leerdoel voor zorgzame mensen is loslaten en grenzen stellen.

Over-zorgzaam en bemoederend

Zorgen maken en overbezorgd

Voor iemand zorgen en zich zorgen maken over iemand past bij iemand die zorgzaam is.  Zorgen maken betekent:

 • Toezicht houden op iemand en bekijken of het allemaal wel goed komt
 • Moeite doen dat iets werkelijk gebeurt
 • Waken over het wel en wee van de ander

Zorgen maken en overbezorgd

Ontzorgen

Werken zorgzame mensen uitsluitend in de zorg?  Een mooie vraag. In de zorg werken mensen die over de kwaliteit zorgzaam beschikken. Maar zorgzame mensen vindt u ook bij bedrijven, op kantoren en in fabrieken. Meestal zijn het fijne collega's die u ontzorgen. Ze maken hun werk netjes af en als ze klaar zijn, helpen ze de collega's.

Irritatie

Mensen die zorgzaam zijn, irriteren zich doorgaans aan anderen die zich hard of gevoelloos opstellen en zich op geen enkele manier druk maken over het welzijn van de ander.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens