Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Flexibel en flexibiliteit is een kwaliteit

Flexibel is een eigenschap of competentie. Bent u flexibel? Dan hebt u het vermogen om u aan te passen aan bepaalde situaties wanneer daar om gevraagd wordt of wanneer dat in uw ogen noodzakelijk is. Flexibiliteit heeft alles te maken met het herschikken van prioriteiten. Soms vragen andere zaken eerst aandacht of dient er voorrang verleend te worden aan een onderwerp dat een hogere prioriteit heeft.

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Webinar

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Gedragsvoorbeelden

Flexibel en flexibiliteit is een kwaliteit of competentieWie flexibel is doet niet maar zo wat raak. Dat heeft er niets mee te maken. Het is vasthouden aan de gestelde uitgangspunten of doelen en toch een andere aanpak kiezen. We noemen wat gedragsvoorbeelden:

  • Flexibiliteit vraagt om inzicht: u moet kunnen beoordelen of er ander gedrag nodig is
  • Flexibiliteit is prioriteiten stellen: in feite verandert u de prioriteiten omdat blijkt dat andere zaken belangrijker of urgenter zijn
  • U speelt gemakkelijk in op veranderingen zonder dat u in de weerstand schiet en u past de werkwijze aan
  • U schakelt gemakkelijk
  • U staat open voor suggesties van anderen

Een gewild product

Flexibiliteit is gewild op de werkvloer. Wanneer u snel kunt inspelen op veranderde omstandigheden of behoeften is dat een pré. Vaak wordt deze eigenschap positief gewaardeerd door anderen.

Competentie of kwaliteit?

Flexibel zijn wordt zowel als competenties omschreven maar naar onze mening heeft het ook te maken met eigenschappen waarover u beschikt. Daarbij kunt  u denken aan de volgende kwaliteiten:

Té flexibel is een valkuil

Té flexibel en gebrek aan structuur is de valkuil die bij flexibiliteit hoort.  Wanneer bent u te flexibel?

  • U raakt de grote lijn kwijt of het overzicht op uw werkzaamheden
  • U raakt de regie en structuur kwijt en u wordt reactief in uw gedrag
  • Wispelturig

In dat geval werkt u ineffectief en inefficiënt en schiet u door in uw kwaliteit.

Georganiseerd en controle

Hebt u uw werkzaamheden goed georganiseerd, bent u proactief en hebt u alles goed onder controle? Dan werkt u zeer effectief. Flexibiliteit kunt u namelijk organiseren. Hoe georganiseerder u werkt, hoe meer ruimte er is voor onverwachte taken.

Uw leerdoel

Uw leerdoel (behorend bij de valkuil: te flexibel) is: orde en structuur aanbrengen in uw werk en de grote lijn in het oog houden.

Uw irritatiezone

Mensen die star zijn, weinig bereid om zich te schikken of die koppig vasthouden aan hun eigen standpunten kunnen u irriteren.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens