Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Sarcastisch en sarcasme

Bent u wel eens sarcastisch? Is dat uw manier om te laten merken dat u het oneens bent met een ander of maakt u op deze wijze af en toe een statement? Weet u dat mensen erg geraakt kunnen zijn door sarcastische opmerkingen?

Leren om sarcasme te vermijden?

Voorkom een sarcastische houding in je communicatieWilt u leren om sarcasme te vermijden in uw communicatie en wilt u uw communicatieve vaardigheden verbeteren? De Steven is specialist in communicatietraining! We stellen voor u een maatwerktraining samen die precies bij u aansluit.

Training communicatie

Wat is sarcasme?

Sarcasme en sarcastischSarcasme is een zwaardere vorm dan cynisme. Het is vooral ‘zeggen wat u niet bedoelt’ in de vorm van een bijtende spot waarmee u iets afkeurt of belachelijk maakt. Een voorbeeld van sarcasme:

U ergert zich omdat uw collega zijn zaakjes weer  niet voor elkaar heeft. U spreekt uw ergernis niet uit maar u zegt: ‘nou als jij zo doorgaat dan kom je zeker in aanmerking voor een promotie’.  In feite zegt u het tegenovergestelde van wat u bedoelt.

Wat zit er achter?

Waarom zijn mensen sarcastisch? We noemen een paar redenen:

  • het gevoel van machteloosheid: u hebt geen vat op de situatie of op de ander (er is geen zalf aan te strijken: de ander zal toch niet veranderen)
  • boosheid, irritatie of frustratie

Wat bereikt u ermee?

Wat u ermee bereikt? Helemaal niets! Deze vorm van communicatie komt namelijk niet over.  U bent niet duidelijk namelijk. Bovendien schaadt het de relatie. De ander kan er niet zoveel mee en zal:

  • De andere kant opkijken (wegkijken)
  • In de verdediging schieten
  • In de aanval gaan
  • U gaan vermijden

Arrogante houding

Sarcasme is een vorm van uzelf boven de ander stellen of op de ander neerkijken. In feite is het een arrogante houding en een vorm van agressie.

U bent niet toegankelijk

Wie sarcastisch is, is niet toegankelijk. Als zelfbescherming zet u een soort van muur om u heen om te zorgen dat u niet geraakt kunt worden. U schermt zichzelf af. Sarcasme is heel wat anders dan humor. Humor vernedert niet, brengt de ander niet in verlegenheid.  Sarcasme haalt de ander onderuit.

Uw leerdoel

Uw leerdoel is:

Leerdoelen training communicatie

We hebben nog veel meer leerdoelen voor de communicatietraining voor u uitgewerkt. U kunt ook het overzicht bekijken van alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen communicatietraining

Training communicatie

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens