Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Pinterest Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

In je hoofd leven en rationaliseren

In je hoofd leven

In je hoofd leven is een vluchtmechanisme van de afdeling pijnbestrijding. Het is als het ware een vermijding van emotionele pijn of het wegdrukken van onverwerkte emoties en gevoelens.

Voordelen

De uitspraak dat we in ons hoofd een mooi uitzicht hebben en hoog en droog op afstand naar de zaken en naar onszelf kunnen kijken klopt precies. Het is de reden voor mensen om in hun hoofd te leven. In je hoofd leven geeft veiligheid, in ieder geval een bepaalde schijnveiligheid.

Hoe ontstaat het?

Vaak is in je hoofd leven een overlevingsmechanisme. Dat kan allerlei oorzaken hebben. Wellicht waren gevoelens en emoties vroeger niet veilig thuis. Er werd niet over gesproken, ze werden genegeerd of weggepoetst en wat uw werkelijke gevoelens waren, werd afgedaan met: ‘hou nu maar eens op te zeuren’.

Soms maken mensen ernstige dingen mee in hun jeugd. Dat kan van alles zijn. Teveel om op te noemen. Bijvoorbeeld het overlijden van vader of moeder op zeer jonge leeftijd. Of een echtscheiding die grote impact had op de kinderen. Omdat de gevoelens die dat met zich meebrengt, zo heftig en intens zijn kan een tegenreactie zijn om ze af te weren en te vermijden.

Wat is het? Begrijpen of ervaren!

In je hoofd leven omschrijven we als redeneren en beschouwen over het leven. Het is gericht op ‘begrijpen’ enerzijds en anderzijds is het een uitschakelen van wat wij noemen ‘ervaren’. In mijn hoofd kan ik wel begrijpen dat het volstrekt normaal is dat mijn vader op hoge leeftijd overlijdt maar dat neemt niet weg dat het pijn doet. Mensen die in hun hoofd leven redeneren de pijn weg:

  • Het is niet anders
  • That’s live
  • Je moet het leven nemen zoals het is
  • Je kunt er toch niets aan doen

Voorbij gaan aan gevoel

In je hoofd leven is voorbijgaan aan gevoelens en emoties. Dat kan grote gevolgen hebben en getuigt van een eenzijdige levenswandel. De opbouw van emotionele spanning zoekt zich vandaag of morgen een uitweg en kan tot een ontlading leiden die naar binnen slaat (en leidt tot sombere of negatieve gevoelens) of naar buiten slaat in boosheid, woede en agressie. Een andere uitingsweg van opgekropte spanningen is ziekte of burnout.

Hoofd, hart en handen

Dit artikel is geschreven in de serie: hoofd, hart en handen.

Balans hoofd, hart en handen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens