Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voorwaarden goed functioneren medewerker

In een ander artikel beschreven we wat goed functioneren is. Om dat te bereiken moet er wel aan de voorwaarden voldaan worden om goed functioneren mogelijk te maken. Werkgever en werknemer spelen daar allebei een rol in en hebben ook allebei een verantwoordelijkheid.

Medewerker: wat is de rol?

Voorwaarden goed functioneren: verantwoordelijkheid werkgever werknemerMedewerkers zijn primair als eerste verantwoordelijk voor hun eigen functioneren en ook voor hun eigen motivatie. Belangrijk is dat zij deze verantwoordelijkheid ook op zich nemen. Verantwoordelijkheid nemen voor eigen functioneren en motivatie betekent: aanspreekbaar zijn hierop, open staan voor feedback en kritiek, open staan voor verbetering.

 • Ontwikkeling en verbetering

  Ontwikkeling en verbetering zijn de twee ingrediënten voor goed functioneren.

 • Doorontwikkeling van kennis, vaardigheden

  Met ontwikkeling bedoelen we: het vergaren van meer kennis, het uitbouwen van vaardigheden (werk gerelateerde vaardigheden, sociale vaardigheden, relationele vaardigheden), ontwikkelen van competenties.

 • Verbetering functioneren

  Verbetering van functioneren is ook een belangrijke basis. Daarmee bedoelen we niet de focus op eigen zwakke punten met als doel om die te verbeteren. We bedoelen juist de verbetering van wat goed gaat. Lees ook: beter functioneren, hoe doe je dat?

Werkgever: wat is de rol?

Om goed te kunnen functioneren moeten er de juiste omstandigheden zijn om dit mogelijk te maken.  De werkgever is verantwoordelijk voor het creëren van de juiste omstandigheden voor goed functioneren. Belangrijk is dat de werkgever deze verantwoordelijkheid ook op zich neemt en hierop aanspreekbaar is. Nu komt de vraag: wat zijn de juiste omstandigheden om goed functioneren te bevorderen en te stimuleren? We noemen een paar aspecten:

 • Vertrouwen en openheid

  Een sfeer van vertrouwen en openheid bevordert goed functioneren. Medewerkers gedijen beter wanneer ze zichzelf kunnen, wanneer ze kunnen vertellen wat hun dwars zit, wanneer er naar hen geluisterd wordt en wanneer ze serieus genomen worden.

 • Duidelijkheid

  Duidelijkheid over wat er verwacht wordt van de medewerker is een voorwaarde om goed te kunnen functioneren. Ontbreekt deze duidelijkheid, dan weten medewerkers niet wat er van hun verwacht wordt, wat ze moeten doen of hoe ze iets moeten doen. Dat creëert onzekerheid op de werkvloer.

  Duidelijkheid over de richting van de organisatie of het team draagt bij aan vertrouwen. Medewerkers willen weten waar ze naar toe gaan en hoe de toekomst eruit ziet.

 • Ruimte voor de eigen ontwikkeling

  Ontwikkeling van professionele vaardigheden, vergroten van kennis maar ook ruimte voor de ontwikkeling van soft skills draagt bij aan goed functioneren. Werkgevers dienen medewerkers te faciliteren maar ook te stimuleren om deze ontwikkeling door te maken. Daarom is het belangrijk om budgetten te reserveren voor opleiding en scholing.

 • Zinvol werk: inzet kwaliteiten medewerker

  Werkgevers dienen medewerkers zinvol werk aan te bieden. Wat is zinvol werk? Dat is werk wat van betekenis is voor uw organisatie en wat aansluit op de kwaliteiten van de medewerker.

Leerdoelen voor de training

We hebben nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.

Leerdoelen functioneren en beoordelen

Training en coaching

Bekijk de training functioneren en beoordelen voor leidinggevenden en managers.

Training functioneren en beoordelen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.