Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Opkomen voor de zwakkere: doe jij dat?

Neem jij het snel op voor de zwakkere? Gaat jouw hart sneller kloppen als het over kwetsbare mensen gaat? Spring jij snel in de bres voor iemand die kwetsbaar is? Dat heeft alles te maken met jouw waarden en normen. Misschien heb je een sterk rechtvaardigheidsgevoel wat meteen een neusje voor onrecht impliceert. Wellicht word je door waarden gedragen als naastenliefde en barmhartigheid.

Wie is de kwetsbare?

Wie is dan de zwakkere en wie is dan de kwetsbare? Vooropgesteld: ik hou er niet zo van om in zwakker en sterker te denken. Er zit altijd iets in van meer of minder, beter of slechter. Maar wees eerlijk: jij bent ook kwetsbaar en ik ben net zo kwetsbaar. Zelfs al ben je sterk en gezond: morgen kan alles anders zijn. Dat is een diepe bewustwording. Voor mij een bewustwording die de toon aansnijdt van diepe bescheidenheid, een toon die de ander bereikt omdat hij/zij hoort dat jij niet boven hem/haar staat!
Maar wie is dan de kwetsbare? Laten we even door de woordkeus heen kijken en horen op wie men doelt! Ik denk bij de zwakkere en de kwetsbare aan mensen:

  • Die hulpbehoevend zijn en afhankelijk van de zorg of aandacht van andere mensen
  • Die zichzelf niet (meer) kunnen redden
  • Die buitengesloten worden of zijn
  • Die zich eenzaam en ongelukkig voelen
  • Die onheus worden bejegend
  • Die oneerlijk zijn behandeld
  • Die gebukt gaan onder het lijden in deze wereld
  • De verdrukte, de verworpene, de gepeste en verstotene

Opkomen voor de zwakkere: doe jij dat?

Raakt het jou?

Raakt het jou wanneer iemand kwetsbaar is? Komt jouw hart dan in beweging? Of laat het je koud en onverschillig? Dat heeft alles te maken met jouw waarden. Zie je hoe waarden-vol dit is? Stel dat er in de wereld nooit meer iemand omkijkt naar een ander. Stel dat iedereen alleen maar voor eigen gewin gaat!
Stel dat er niemand is die het opneemt voor diegene die er zelf niet toe in staat is? Stel dat er niemand is die het verhaal wil horen van diegene die gefolterd is in hart en ziel? Wat een armoe zou dat zijn en wat een verkilling zou er dan zijn!

Waar kun je dit kwijt?

Iemand vroeg me pas: ‘waar kun je dit nu kwijt?’. Ik haast me om te zeggen: in principe overal. Zowel privé, als in het vrijwilligerswerk maar ook professioneel.
Of je nu docent bent op de basisschool, huisarts, journalist, politieagent of advocaat. Iedereen zal weleens situaties tegenkomen waarbij je ziet dat iemand gedupeerd wordt, geraakt wordt, besmeurd wordt.
Je kunt een ander niet eeuwig beschermen, dat weet ik! Je kunt wel horen en verstaan, begrijpen en aanvoelen en soms kun je de ander tot hulp zijn. Praktische hulp wellicht. Of misschien geef jij richting, of kun je doorverwijzen. Soms is een luisterend oor en een warm hart genoeg.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.