Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Nederigheid: deugd, eigenschap of persoonlijke waarde?

Nederigheid of nederig zijn: is dat een deugd, eigenschap of persoonlijke waarde? Of zeg je: misschien alle drie wel. In dit artikel ga ik in op aspecten als: wat is nederigheid precies? Is het altijd positief als je nederig bent of zijn er ook negatieve aspecten?

Een negatieve waarde

Het woord nederigheid – zo bleek bij rondvraag – een negatieve waarde. Iemand riep verbaasd: ‘’Bestaat dat nog dan? Dat is toch al lang achterhaald?’.

Nederigheid wordt door sommigen geassocieerd met bedeesdheid, slaafsheid, ondergeschiktheid, jezelf aan de kant zetten en alles ontzeggen, geen inbreng of eigen mening hebben.

Daarom gaan we eerst in op de vraag: wat is nederig nu precies?

Nederigheid: persoonlijke waarde of eigenschap?

Wat is nederig?

Wat zijn de kenmerken van iemand die nederig is? We noemen er een aantal:

 • Ze zijn niet belust op macht of uiterlijk vertoon.
 • Ze kijken niet neer op hun medemens en ze zijn niet gevoelig voor macht.
 • Ze oordelen en veroordelen de ander niet.
 • Ze hoeven niet op de voorgrond te staan of in het middelpunt te staan.
 • Ze hebben geen ongezonde bewijsdrang.
 • Ze zijn niet arrogant, betweterig of belerend.
 • Ze zullen zich niet verrijken aan een ander.
 • Ze zijn niet opgeblazen, maar bescheiden.
 • Hebben interesse in anderen: kunnen oprecht luisteren.
 • Ze zijn vriendelijk.
 • Ze zijn kritisch naar zichzelf toe.
 • Ze gunnen een ander succes of ze kennen de juiste waardering toe aan anderen.
 • Ze kunnen zich ten dienste stellen van anderen: ze zijn dienstbaar of dienstvaardig.
 • Ze staan met beide benen op de grond.

Zijn of doen

Nu is er verschil tussen nederig zijn of nederig doen. Beter uitgedrukt: je nederig voordoen is wat anders dan nederig zijn. Wie nederig is, is van aard, natuur en karakter zo.

Wie nederig doet, speelt een spel. Er zijn mensen die hun hoogmoed of trots op een nederige wijze weten te maskeren. Ze doen zich voor alsof ze ten dienste staan van anderen, alsof ze andermans belang op het oog hebben. Maar in feite gaan ze voor eigen roem, eigen gewin, eigen succes en hebben ze weinig interesse in anderen.

Is er behoefte aan?

Eigenlijk is de vraag erg persoonlijk: is er behoefte aan nederigheid of aan nederige mensen. Terugkomend op de opmerking: ‘bestaat dat dan nog?’ lijkt het alsof nederigheid zijn beste tijd heeft gehad en haaks staat op een cultuur van altijd meer en nooit genoeg, waarbij iedereen zich moet profileren en in de spotlights moet staan.

Maar nederigheid is een tegenpool van hoogmoed, opgeblazenheid en machtsvertoon. En in onze tijd zou nederigheid in de hogere kringen niet misstaan en veel ellende voorkomen.

Persoonlijke waarde

Nederigheid kan een persoonlijke waarde voor je zijn. Soms voortkomend uit religie of spirituele context. Wellicht meegekregen van huis uit in de zin van: ‘doe maar gewoon’. Dat kan jouw gedrag behoorlijk sturen overigens. Immers bij iedere waarde hoort een norm. Een norm die bij de waarde nederigheid hoort kan zijn: ‘niet heersen maar dienen’. Een andere norm kan zijn: ‘niet op de voorgrond willen staan’ of ‘niet in het middelpunt willen staan’.

Eigenschap

Nederigheid kan ook een eigenschap zijn. Het kan met jouw karakter te maken hebben. Wellicht past bescheidenheid bij jou of ben je ingetogen en nuchter.

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.