Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Altijd meer en nooit genoeg

Sommige mensen willen altijd meer en hebben nooit genoeg. Ze kennen geen grenzen als ’t gaat over nieuwe aankopen en geld uitgeven. Ze zijn grenzeloos in hun hebzucht en hang naar meer. En het kan maar niet op. In hun zucht en drang naar meer menen ze ergens nog een glimp van geluk te vinden en ondanks dat drijft de ongedurigheid hen voort.

Het meer is nooit vol

Nog maar net hebben ze hun hele interieur vernieuwd en een paar jaar later is ’t alweer zover. Weer een complete restyling van de woning. Als ’t kan de tuin er ook nog even bij. Een tweede of derde auto moet worden aangeschaft. En bij voorkeur een vakantiewoning in een warm land. Meer spullen, meer salaris, meer (eigen) vermogen, meer woning, meer en vooral mooiere en grotere auto’s.  Het lijkt wel alsof ze hun voldoening willen halen uit materiële zaken. In ieder geval bevredigt hen dat en geeft het hun een vorm van geluk.

Nooit genoeg

Nooit genoeg is hetzelfde als altijd meer willen hebben. Meer willen verdienen, een hogere functie willen bereiken. Nog  mooiere of exotischer vakanties,  groter willen wonen, mooier willen wonen, een tweede huis.

Altijd meer is nooit genoeg

Dit artikel schreef ik in de serie over: behoefte aan rust.

Behoefte aan rust

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op:

Training autonomie

Leerdoelen autonomie

Wat zijn de leerdoelen gericht op autonomie of persoonlijk leiderschap?

Bekijk ze hier!

Leerdoelen autonomie

Altijd bezig met anderen die meer hebben

Vaak zijn deze mensen bezig met anderen en dan vooral de categorie mensen die nog meer heeft verworven aan bezit. Want vergis je niet: zelfs al winnen mensen miljoenen in de loterij dan kunnen ze zich nog bezig houden met anderen die hogere bedragen hebben gewonnen. Het geeft dus blijkbaar geen voldaan gevoel. De ontevredenheid blijft knagen. Blijkbaar vergissen ze zich toch ergens. Want hoeveel geld ze ook hebben, hoe groot het eigen vermogen ook is: er zijn altijd mensen die meer hebben.

Geld en bezit als drijfveer

Geld en bezit kan wel een persoonlijke drijfveer zijn voor mensen maar het is geen persoonlijke behoefte. Ik vergelijk het met drijfveren als aanzien en prestige waar bezit een grote rol speelt evenals verworvenheden. Ook dat voorziet niet in een behoefte. Mensen worden niet gelukkig van de jacht op materiële zaken. Eerder andersom. Geldgebrek geeft stress en veel bezit kan ook stress geven.

Onnozel streven

In feite is het een onnozel streven. Vergeefs je hele leven gejaagd en gejakkerd voor wat stenen en wat blik. Want weet je hoeveel inspanning dit kost? Hoeveel je er voor moet werken en wat je er voor moet laten? Is het inderdaad omdat je het zelf allemaal zo belangrijk vindt? Of haal je daar jouw waarde uit voor jouw omgeving? Zit er iets in van: ‘zie mij eens?’. Of zoals iemand pas zei: ‘bij ons thuis kon er nooit wat dus ik compenseerde enorm door van alles aan te schaffen’.  Altijd meer betekent in de meeste gevallen: minder tijd voor je gezin en familie, minder tijd voor jezelf en voor je hobby’s, meer werken en harder werken, meer stress.

Confronterend

Wat is nu écht belangrijk? Je kunt het zien wanneer je op een begraafplaats loopt. Zie je wel eens een steen waarop staat: hij/zij had 4 hectare grond? Of: zijn hele leven was werken? Nee toch? Vind je dat ze dat op jouw steen moeten zetten? Is dat belangrijk? Is dat hoe je herinnerd wil worden? Of moet er staan: ‘hij had altijd tijd voor mij!’ of ‘bij haar vond ik altijd een luisterend oor’.  

Gelukkig worden hangt niet van geld af

Geluk hangt niet van geld af. Tevredenheid evenmin. Dankbaarheid, blijdschap en verwondering zijn woorden die niets met bezit te maken hebben. Soms is het goed om de balans op te maken. Cruciale vraag: waar liggen jouw werkelijke behoeften? In wat voor behoefte voorziet ‘altijd meer’ en ‘nooit genoeg’?  Is het een vorm van hebzucht? Een vorm van ‘zie ons eens wat wij ons kunnen permitteren?’. 

Training en coaching

Bekijk onze trainingen gericht op autonomie of bestel het e-book: persoonlijke ontwikkeling dat doe jezelf!

Persoonlijke ontwikkeling ebook

Bekijk e-book

Bestel de online training: autonomie en persoonlijk leiderschap!

In onze webshop kun je de training autonomie en persoonlijk leiderschap aanschaffen!

Online training autonomie

Meer informatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.