Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Herbergzaamheid: is dat jouw kernwaarde?

Herbergzaamheid is een beetje een ouderwets woord. Het wordt tegenwoordig vaak vervangen door gastvrijheid. Dat vind ik ook een mooi woord. Maar herbergzaamheid is een woord met heel diepe betekenis. In dit artikel ga ik in op herbergzaamheid als kernwaarde.  

Wat betekent herbergzaamheid?

Als ik denk aan herbergzaamheid dan denk ik aan de herberg. Stel, je bent onderweg in een streek die afgelegen, bar, eenzaam en kaal is. Je bent in een gebied dat onbewoonbaar is en verlaten. Het is er woest en ruig. En jij moet door dat gebied op reis. Ondoenlijk! En opeens is daar die herberg. Misschien een eenvoudige herberg. Maar je wordt met open armen ontvangen. Je krijgt warmte en gastvrijheid. Je mag je opwarmen bij de haard. Je krijgt eten en drinken. Jouw zere voeten worden verzorgd. Je mag jouw verhaal doen, zonder dat ze jou in de rede vallen! Zie je dat het leven weer bewoonbaar wordt voor jou? Je wordt gulhartig ontvangen. Je wordt hartelijk bejegend en uitgenodigd voor de maaltijd.

Herbergzaamheid is een kernwaarde

Kernwaarde

Herbergzaamheid is een woord waar mijn hart sneller van kloppen gaat. De woorden gaan nu door mijn hoofd. Herbergzaamheid is plek geven aan mensen die het leven als onbewoonbaar ervaren. Het is plek geven aan ieder die het gevoel heeft dat zijn/haar plek ontnomen is. Ontheemd noem ik dat! Zoals Liesbeth die terechtkwam in een scheiding en door haar partner werd ontheemd omdat ze niet meer in haar huis kon komen. Omdat ze niet meer bij haar bankrekening kon en alle privé-administraties waren weggedrukt. Omdat ze zonder geld een nieuwe plek moest vinden in haar leven.
Herbergzaam zijn is diegene omarmen die zich verstoten voelt. Uitgerangeerd. Aan de kant gezet! Uitgespuugd. Dat is ook een onverlaten terrein toch? Of is dat een terrein van de onverlaat?

Vreemdelingenbeleid

Bij mij ben je welkom
Ook als je vreemdeling bent in dit land
Als je een andere huidskleur hebt dan ik
Als je een andere taal spreekt
Als je een andere god hebt  
Als je uit een andere cultuur komt
Als je andere gewoonten hebt
Als je andere normen en waarden hebt.

Kom wel
Want als wij samenspreken
En we slaan een brug in taal van ver
En we gaan elkaar begrijpen
En verstaan
Dan ben jij geen vreemd’ling meer
Maar een bekende.

Kom dichtbij
We spreken nog dieper
Vertalen hoeft niet meer
Verstaan lukt nu al
Laten we nooit vervreemden van elkaar.
Jan Stevens, 22 augustus 2020

Herbergzaam voor de vreemdeling

Vreemdelingen zijn niet altijd vluchteling!

Wat mij betreft komt de vreemdeling niet altijd binnen als vluchteling uit een ander land. Soms is het zoveel dichterbij! Is er ruimte voor de ander? Is er bij jou ruimte voor diegene die vervreemd is van zichzelf? Is er ruimte voor diegene die het niet meer weet? Is er ruimte bij jou voor diegene die van het pad af is? Die de weg kwijt is? Die het leven niet op orde heeft? Dat zijn ook vreemdelingen! Maar vaak wonen ze dichterbij. Je kunt als mens vervreemd raken van jezelf. Ik schreef er een e-book over zelfs.

Herbergzaamheid is dat jij een rustpunt bent voor de medemens. Bij jou vinden anderen een plek om uit te rusten, uit te huilen, om moed te verzamelen en om zichzelf te herpakken. Bij jou is een plek om bij te slapen en bij te tanken.

Jezelf kwijtraken

Valkuil

Is er ook een valkuil? Die is er altijd! Ik noem er een paar. Een valkuil kan zijn dat jij meer geeft dan ontvangt. Dat je zo begaan bent met jouw medemens dat je erin doorslaat. Dat je jezelf wegcijfert. Dan kost het jou te veel energie en loop je leeg.

Een andere valkuil is dat je dingen geeft die de ander niet nodig heeft maar waarvan jij denkt dat de ander die nodig heeft. Je vult dan de noodzaak in voor jouw medemens terwijl hij/zij daar niet op zit te wachten. Nivea wil nog weleens helpen (Niet Invullen Voor Een Ander). Denk aan valkuilen als: over-behulpzaam, overbetrokken, over-zorgzaam of over-verantwoordelijk.

Een derde valkuil wil ik tot slot ook noemen. Misschien bind je je te veel aan de ander. Of wellicht voelt de ander zich afhankelijk van jou. Dat is niet de bedoeling. Kenmerk van de herberg is dat het geen vaste woon- en verblijfplaats is. Wanneer de ander weer op kracht is, verdwijnt hij/zij weer uit de herberg.

Het vraagt best veel!

Herbergzaamheid vraagt best veel. Ik noem het daarom ook een kernwaarde met een gouden randje. Het vraagt van jou balans, vitaliteit om de ander welkom te mogen heten. Het vraagt ook mentale vitaliteit om de kracht te ervaren en de ander te kunnen verstaan in zijn/haar diepe hulpvraag.
Maar loslaten komt erachteraan. Je moet ook weer kunnen laten gaan.

Normen

Normen zijn:

  • Je kunt toch zomaar niet iemand voor de deur laten staan als hij/zij in nood is?
  • Als je iemand kunt helpen, moet je dat altijd doen!
  • Als je voor twee personen gekookt hebt, kunnen er ook drie van eten.
  • Je wijst nooit iemand de deur.

Grenzen

In plaats van allerlei normen te bedenken, geef ik graag een grens aan. Vul herbergzaamheid in op een manier die bij jou past. De één is praktisch ingesteld en biedt praktische hulp, de ander biedt zakelijk inzicht en de derde biedt mentale steun. Zet jouw talent in op jouw manier: zo wordt het waarden-vol!

Wat zijn jouw persoonlijke waarden?

Wat zijn jouw persoonlijke waarden? Wat betekent dat voor jouw loopbaan?

Persoonlijke waarden

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk o.a. loopbaancoaching.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuwste e-book!

Het nieuwste e-book gaat over burn-out, een error in je lijf en crisis in je hoofd! Mis dit e-book niet!

Burnout- cover

Meer informatie over het e-book

Webinar over burn-out op vrijdag 12 april aanstaande!

Webinar burn-out

Meer informatie

Nieuw: online training autonomie en persoonllijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap is een waardevolle reis naar persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.