Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bang om van baan te veranderen en zekerheden op te geven?

Een loopbaan is geen loopgraaf. Het kenmerk van een loopbaan is dat er beweging is. Ik beschouw de loopbaan als onderdeel van de levensbaan. Soms kom ik mensen tegen die hun loopbaan hebben omgevormd tot een loopgraaf. Ze blijven zitten waar ze zijn en ondernemen geen actie.

Marleen: 'ik weet nu wat ik heb, ik weet niet wat ik krijg'

Onlangs sprak ik met Marleen. Ze werkt al vijf jaar als HR-adviseur bij een productiebedrijf. Ze vertelde me: "Ik zit vast in mijn loopbaan. Ik mis de zin en het nut ervan, en mijn motivatie is niet meer optimaal." Ze voegde eraan toe: "Ik ga niet solliciteren, want ik weet wat ik heb, en je weet maar nooit wat je krijgt."

Carrièrepad

Stagnatie: maak van je loopbaan geen loopgraaf!

Wat Marleen vertelt, is symbolisch voor een loopgraaf. Het is stagnatie, overleven. Je gaat naar je werk, voert je taken uit en gaat naar huis, dag in dag uit, zonder dat er iets verandert. Je zit gevangen in de kooi van routine of de automatische piloot, wat je onvoldaan en ongelukkig maakt. In een loopgraaf voel je je veilig. Je bent comfortabel. Je steekt je hoofd niet boven het maaiveld uit. Maar het belemmert je persoonlijke groei en ontwikkeling. Je staat stil, als het ware.

Wat houdt je tegen?

Ik vroeg Marleen: "Wat weerhoudt je nu?" En al snel kwamen we tot een paar obstakels.

  • Angst voor het onbekende en angst om uit je comfortzone te stappen.
  • Angst om jezelf opnieuw te moeten bewijzen in een nieuwe baan en functie.
  • Je bent risicomijdend.
  • Onzekerheid omdat je je vaste baan zou beëindigen en waarschijnlijk met een jaarcontract zou moeten beginnen.
  • Gebrek aan zelfvertrouwen.
  • Sociale druk en verwachtingen: De meningen van anderen en sociale verwachtingen kunnen ook obstakels vormen bij het veranderen van baan. Misschien voel je druk van familie, vrienden of collega's om in je huidige baan te blijven, zelfs als je diep van binnen weet dat het niet de juiste keuze is.
  • Angst voor mislukking kan je ervan weerhouden actie te ondernemen. Je kunt je afvragen: "Wat als ik van baan verander en het gaat niet goed?"

Loopbaantraject: Je moet wel in beweging komen!

Het kenmerk van een loopbaantraject is dat je in beweging moet komen. Anders wordt het een loopgraaftraject. En het opstarten van een loopbaantraject kan zelfs je eerste stap zijn. Het kan soms moeilijk zijn om te bepalen welke nieuwe baan of carrièrepad het beste bij je past. Een gebrek aan helderheid en richting kan verlammend werken en ervoor zorgen dat je vast blijft zitten in een onbevredigende situatie. Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je interesses, waarden en doelen te onderzoeken en te ontdekken wat je echt wilt in je carrière.

Maak van je loopbaan geen loopgraaf!

Wees proactief!

Wees proactief bij het vormgeven van je loopbaan. Wacht niet passief af tot er kansen op je pad komen. Bij de bushalte kun je passief zijn, maar je loopbaan vereist actie. Onderzoek waar je interesses liggen en wat je kwaliteiten zijn. Maak vervolgens gebruik van je netwerk. Maak van je loopbaan geen loopgraaf, maar een avontuurlijke reis vol groei en voldoening.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.