Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ben jij risicomijdend?

Risico vermijdend: ben jij dat? Dan ben jij afgestemd op het vermijden van risico en gevaar. In dit artikel leg ik uit wat risicomijdend is en wat mogelijke oorzaken zijn.

Wat betekent risicomijdend?

Risicomijdend duid ik door aan te geven dat jij wilt vermijden:

  • Dat er iets vervelends gebeurt
  • Dat er iets gebeurt wat voor jou ongewenst is
  • Dat er iets zal plaatsvinden met negatieve gevolgen
  • Dat er dreiging is of dat er schade ontstaat
  • Dat er gevaarlijke toestanden ontstaan
  • Dat je de controle kwijtraakt

Risicomijdend

Angst of bang

Dit artikel schreef ik in de serie over: angst en bang. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Angst of bang

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Oorzaak

Ik kan risicomijding duiden als een valkuil. Stel, jouw kwaliteit is dat je behoedzaam en voorzichtig bent. Of je bent zeer doordacht en weloverwogen. Wellicht sla je daarin door. Jouw leerdoel is om met hoofd en hart keuzes te maken, dat is wat anders dan de gok maar eens wagen.

Een tweede oorzaak kan te maken hebben met angsten. Je bent bang dat het verkeerd afloopt, je bent bang voor gevaar of voor verlies. Je vindt het snel te gewaagd of doldriest. Of je bent bang voor succes, zelfs dat is een mogelijkheid.

Een derde oorzaak kan zitten in overtuigingen. Je moet geen oude schoenen weggooien, voor je nieuwe hebt. Je moet geen schepen achter je verbranden. Je bent dan op zoek naar zekerheden blijkbaar, die je meent te verkrijgen door terughoudend te zijn, door je behoudend op te stellen, door te conserveren en vast te houden of door alles te willen weten. Een overtuiging is ook: ‘als er iets misgaat, moet je niet zeuren’. Dat kan reden zijn om het toch maar niet te doen.

Wat is erop tegen?

Wat is erop tegen dat jij risicomijdend bent? Wat mij betreft niets. Tenzij je zelf voelt dat je kansen niet benut, mogelijkheden laat liggen en tenzij je zelf het gevoel hebt dat jij jezelf tekortdoet, je dingen ontzegt of dat je je dromen niet waarmaakt.

Leerdoel

Een leerdoel kan zijn om wat avontuurlijker in het leven te staan. Niet overleven, maar leven en beleven. Niet alleen vanuit je hoofd leven maar jouw hart volgen.

Allergie

Jouw allergie zal zijn wanneer je impulsief doldrieste beslissingen moet nemen. Of wanneer je keuzes moet maken die je niet kunt overzien. Vaak zal er dan sprake zijn van tijdsdruk, of van anderen die jou onder druk zetten. Dat irriteert jou. Ook zul je moeite hebben met mensen die schijnbaar zonder nadenken ingrijpende beslissingen nemen. Dus de les blijft: luister naar je hart, maar vergeet niet je verstand te gebruiken. Dat is de juiste balans.

Persoonlijk ontwikkeltraject

Wil je aan de slag met jouw leerdoelen? Volg een persoonlijk ontwikkeltraject. Meer informatie? Bel ons!

Persoonlijk ontwikkeltraject

Gevoelens

Dit artikel schreef ik in de serie over: voelen en gevoelens. Wat voel jij en welke gevoelens heb je?

Voelen en gevoelens

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.