Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ziek worden van verveling

Je kunt ziek worden van verveling. Wist je dat al? Of zit je in zo’n situatie? Je verveelt je mateloos op je werk. Je hebt te weinig te doen of je hebt wel wat te doen maar het is allemaal zinloos wat je doet. Als het zo doorgaat, dan ben je aan de beurt. Dat weet je, diep in je hart. Weet je wat dreigt? Dat is de bore-out.

Mirjam: ‘We hebben veel schommelstoelgesprekken’

Ik sprak met Mirjam. Ze is universitair opgeleid en werkt ergens bij de Rijksoverheid. Ze heeft een goed salaris en de schoorsteen van Mirjam rookt supergoed. Financieel is er geen centje pijn. Dat geeft ook zekerheid, zei ze. Maar op het werk heeft ze veel schommelstoelgesprekken. Wat zijn dat voor gesprekken? Dat zijn gesprekken waarbij er wel beweging is maar geen vooruitgang. Dat is het kenmerk van schommelen. Je schiet geen meter op. We vergaderen om te vergaderen, iedereen doet overal zijn plasje over maar van enige slagvaardigheid of besluitvaardigheid is niets te merken.

Bore-out: ziek van verveling

Karin: ‘Ik ben papierverlegger’

Karin is ook universitair opgeleid en ze is gepromoveerd. Jonge vrouw van 28 jaar. Ze begon vol ambitie haar baan bij een gemeente. Goed gekwalificeerd, een talentvolle vrouw, maar ze kwam met vermoeidheidsklachten thuis te zitten. De leidinggevende vroeg ook nog belangstellend of ze het werk wel aan kon. Hij was bezorgd ‘of ze het niet te druk had’. Maar Karin zei tegen mij: ‘Druk? Ik heb niks te doen! Ik ben papierverlegger’. Wat betekent dat? ‘Nou, bij ons lopen mensen heel interessant te doen met hun laptop en hun stapeltjes papier, maar het enige wat ze doen is het papier van A naar B brengen en weer terug’.

Henk: ‘Ze deden een plas, namen een glas en alles bleef zoals het was’.

Henk is projectleider. Hij werkt in een organisatie waar tal van projecten worden opgestart. Dit keer was het project ‘zaakgericht werken’ een nieuw issue. Onduidelijk was wat het management er nu precies mee voorhad. Henk wist het niet, de projectleden ook niet. Dus Henk begon maar ergens, maar wanneer hij om duidelijkheid vroeg, erkende men wel dat het onduidelijk was en daarna gebeurde er niks. Henk zei: zo gaat het bij ons altijd. Ze doen een plas, nemen een glas en alles bleef zoals het was. Of anders gezegd: ‘de honden blaften maar de karavaan trok rustig verder’.

Druk en betekenis

Wanneer je het te druk hebt, kun je ziek worden. Wanneer je geen druk hebt, kun je ook ziek worden. Druk is gezond. Denk maar aan je bloeddruk. Die moet niet te hoog of te laag zijn. Dat geldt ook voor mentale druk.
Betekenis is belangrijk. En wanneer er dat niet is, is er een probleem. Zoals Sanne pas tegen mij zei: ‘Als je mijn functie opheft, loopt het gewoon door en als je onze afdeling wegsaneert, zal niemand ons missen’. Nou zeg je: dat is wel erg stellig gezegd. Dat klopt. Maar stel dat Sanne voor 50% gelijk heeft: dan heb je hier een mogelijke oorzaak van verzuim te pakken.

Maar de schoorsteen moet ook roken!

Mirjam zei het al: ‘Ik verdien goed en daarom blijf ik zitten waar ik zit’. Waarom? Heel eenvoudig: ‘Mijn schoorsteen moet ook roken’. Dat is een worsteling voor veel mensen in deze situatie. Als papierverlegger, schommelaar verdien je soms ook nog goed. Iemand zei: ‘Dat ze me hiervoor betalen!’.  
Maar weet je wat zeker is? Als je zo doorgaat, word je ziek.

Coaching bij bore-out

Bekijk de mogelijkheden voor coaching bij bore-out.

Coaching bore-out

Coaching en training: voor HB-ers

Wij bieden coaching & training specifiek voor hoogbegaafde personen.

Meer informatie? Bel meteen!

Coaching voor HB-ers

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.