Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Onvoldoende geschoold en daardoor slecht functioneren?

Is er sprake van disfunctioneren wegens gebrek aan scholing, achterhaalde of verouderde kennis? Hoe kan dat? Wat kunt u er aan doen?

Onvoldoende scholing

Onvoldoende functioneren?

Onvoldoende training of scholing c.q. te weinig kennis kan beoordeeld worden door de werkgever als zijnde: onvoldoende functioneren.

Dat is overigens niet geheel terecht. Onze stelling is: onvoldoende scholing zou geen reden mogen zijn voor gebrekkig functioneren. Onvoldoende kennis of te weinig vaardigheden wel! Waarom kan onvoldoende scholing geen reden zijn voor gebrekkig functioneren? Omdat er sinds 2015 een scholingsplicht is waar de werkgever aan moet voldoen. Iedere werkgever moet voldoende zorg besteed hebben aan de medewerker. Dat is in het nieuwe ontslagrecht een aanvulling op het goed werkgeverschap. Ingevoerd door de overheid in het kader van duurzame inzetbaarheid.  

Kortom: het zou niet zo mogen zijn dat een medewerker onvoldoende functioneert omdat hem/haar te weinig scholing is aangeboden. Dan zou de werkgever tekort schieten  namelijk. Het kan natuurlijk wel dat de medewerker geweigerd heeft om aangeboden scholing te volgen. Dan is het van belang om dat schriftelijk vast te leggen.

Gebrek aan kennis kan wel reden zijn tot disfunctioneren. Want zelfs al heeft de medewerker de scholing gevolgd dan is de vraag of hij/zij ook de kennis heeft verworven.

Scholingsplicht verhoogt inzetbaarheid

De ingevoerde scholingsplicht door de overheid heeft als doel om langer en breder inzetbaar te blijven. Werkgevers zijn verplicht scholing aan te bieden die nodig is voor de uitoefening van de functie van de medewerker. Een werknemer ontslaan kan niet wanneer niet aan de scholingsplicht is voldaan.

Indien de medewerker toch over onvoldoende kennis beschikt kan er reden zijn om een verbetertraject te starten. Het volgen van opleiding, cursus, bijscholing en nascholing kan daar onderdeel van uitmaken.

Te weinig kennis?

Gebrek aan scholing zou dus geen probleem mogen zijn. Is dat toch het geval dan is er achterstallige scholing die via een verbeterplan zal moeten worden ingehaald. Gebrek aan kennis kan wel een reden voor disfunctioneren zijn. Maar hoe stelt u dat vast?

 • Op zich is uw medewerker wel gemotiveerd voor de functie. Hij/zij is loyaal aan de organisatie. Maar telkens weer moet u vaststellen dat er bepaalde inzichten of kennisaspecten ontbreken. We merken vaak dat dit voorkomt bij medewerkers die zijn doorgegroeid binnen de organisatie. Op basis van inzet en loyaliteit hebben ze zich een plek verworven maar als het erop aankomt, ontbreekt het juiste opleidingsniveau.
 • Toch is het zaak om zo objectief mogelijk vast te stellen wat er dan aan scholing ontbroken heeft bij de medewerker. Enerzijds: wat is er aan scholing en opleiding nodig in deze functie? Anderzijds: wat heeft de medewerker aan kennis en ervaring in huis?

Een voorbeeld uit de praktijk. Een medewerker van rond de 55 jaar werd verweten dat hij gebrek aan kennis had. Hij werkt in de techniek. Op zich was hem scholing genoeg aangeboden door de werkgever en hij heeft dit ook wel gevolgd. Maar de nieuwe digitale technieken kon hij zich onvoldoende eigen maken omdat hij daar te weinig affiniteit mee had.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid werkgever en werknemer

De verantwoordelijkheid voor scholing, cursussen, opleidingen en trainingen eenzijdig bij de werkgever of werknemer neerleggen is geen optie. Beide zijn verantwoordelijk. Werkgevers hebben zoals gezegd de scholingsplicht. Maar medewerkers hebben ook een verantwoordelijkheid om bij te blijven op hun vakgebied en in staat te blijven om de eigen werkzaamheden en taken naar behoren uit te voeren.  Is er binnen uw organisatie plaats voor strategisch opleidingsbeleid? Daardoor kunt u dit soort situaties voorkomen waarbij de medewerker niet functioneert wegens te weinig kennis en vaardigheden.

Diverse mogelijkheden

Er zijn tal van mogelijkheden in de situatie dat er sprake is van te weinig scholing:

 • u kunt de kennis en vaardigheden van de medewerker inventariseren via een EVC-traject en daarop aanvullende scholing en opleiding laten volgen
 • u kunt middels een assessment laten vaststellen over welk niveau de medewerker beschikt
 • het verschil is aan te vullen met gerichte cursus, training, coaching en opleiding

Onvoldoende functioneren?

Dit artikel is geschreven in de serie over onvoldoende functioneren. Wilt u ook de andere artikelen lezen?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject of verbeterplan

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.