Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens: wat is dat?

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens zijn dubbele of ambivalente gevoelens. Ze zijn heftig, intens en kunnen verwarrend zijn. Wat zijn tegenstrijdige gevoelens en wat wordt ermee bedoeld? In feite zijn tegenstrijdige gevoelens hetzelfde als gemengde gevoelens. Het duidt op ambivalentie en dat betekent dat er een tegenstelling zit in het gevoel. Gevoelens van toekeer en afkeer, liefde of haat, verdriet of opgelucht genegenheid en boosheid wisselen zich af. Dat is een heftig proces en wanneer u dit herkent kunt u dat als zeer intens ervaren.

Tegenstrijdige of gemengde gevoelens

Betekenis en definitie: ambivalentie

Tegenstrijdige gevoelens betekent ambivalente gevoelens. Wat betekent ambivalent? Aan de hand van wat kenmerken komen we een eind:

 • Vaak weet men geen keuzes te maken
 • Op hetzelfde moment hebben twee verschillende zaken (of personen) dezelfde positieve en negatieve waarde
 • Het levert tweestrijd op
 • Het lijkt tegenstrijdig

Voorbeelden van dubbele gevoelens

 • U herkent vast wel een situatie in uw omgeving waarbij iemand na een lange lijdensweg is overleden. Aan de ene kant geeft dat gevoelens van verdriet en rouw. Maar aan de andere kant kan er ook opluchting zijn omdat de nabestaande weet dat de overledene zoveel moest lijden en er geen uitzicht meer in dit leven was.
 • Na een echtscheiding hertrouwde de moeder. Uiteraard waren ze blij met deze dag. De kinderen wensten moeder het beste wat ze maar zou kunnen meemaken. En dus waren ze blij. Anderzijds ervoeren ze het verdriet nog van de scheiding.
 • Tegenstrijdige gevoelens kunnen ontstaan in ontslagstiuaties. Zeker wanneer er sprake is van onrecht en onterecht ontslag. Aan de ene kant kan men opgelucht zijn dat men niet terug hoeft naar de organisatie. Aan de andere kant is er een gevoel van boosheid omdat men zich aan de kant gezet voelt.
 • Gemengde gevoelens kunnen ontstaan bij verslavingsproblematieken. Een kind dat verslaafd is aan de drugs. Enerzijds voel je de boosheid en anderzijds voel je de genegenheid tot het kind.
 • Een voorbeeld van tegenstrijdigheid is het loyaliteitsconflict

Ambivalentie: aan de ene kant en aan de andere kant

In feite is de praktijk van het leven ambivalent of kan het leven ambivalente gevoelens oproepen. Mensen drukken dat vaak uit in termen van: aan de ene kant was ik heel blij maar aan de andere kant voelde ik me verdrietig. En nu dreigt hier een misverstand te ontstaan want het doet voorkomen alsof je aan de ene kant 50% blij en aan de andere kant 50% verdrietig bent. Dat is niet het geval. Een emotie of gevoel is 100%. Dus men is 100% blij en men is 100% verdrietig. En dat bepaalt de heftigheid en intensiteit.

Bewustwording

In het autonomieproces is het belangrijk om te weten wat tegenstrijdige gevoelens zijn en ook wanneer zich deze voordoen. Een tweede stap is om er de verantwoordelijkheid voor te nemen. Niet de ander is eigenaar van deze gevoelens maar u bent eigenaar van al uw eigen gevoelens.

Communicatie van gevoelens

Wat mens vaak doen is de eigen gevoelens projecteren op de ander. Er kan dan discussie ontstaan over een issue wat zich voordoet of de communicatie ontaardt in een gesprek in de verwijtende sfeer. Daarmee zegt men eigenlijk dat de ander de veroorzaker is van uw gevoelens. Het gevaar dat er dan verwijdering ontstaat is niet uit te sluiten. Een andere manier is om er helemaal maar niet over te praten. Wegkijken noemen wij het. Net doen alsof het er niet is. Maar onderhuids lost dat niets op en ook dan zal de relatie geschaad kunnen worden. Gevoelens bespreekbaar maken De beste manier is om uw gemengde gevoelens bespreekbaar te maken met de ander. Zeker: u bent niet alleen, de ander moet er ook ontvankelijk voor zijn. Belangrijk is dat u in dat gesprek laat weten dat uzelf verantwoordelijk bent voor uw gevoelens maar ook dat u uw gevoelens toont. Laat uw verdriet maar zien of laat uw boosheid maar aan de ander zien.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.