Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gevoelens van afgunst: voelt u zich afgunstig?

Bent u afgunstig en kent u gevoelens van afgunst? In dit artikel gaan we in op het onderwerp afgunst:

 • Wat betekent dit en wat is afgunst?
 • Wat vertellen u deze gevoelens en wat kunt u ermee doen?

Wat is afgunstig?

Afgunst of afgunstigAfgunst, ook aangeduid als na-ijver of wangunst, is één van de circa 40 negatieve gevoelens waarover een mens beschikt. Afgunst is een gevoel dat te maken heeft met zaken als:

 • Een ander heeft het beter dan u
 • Een ander kan meer dan u
 • Een ander heeft het gemakkelijker dan u
 • Een ander bezit meer dan u

Samengevat: afgunst gaat over wat een ander meer heeft dan u en wat u wel zou willen bezitten. Afgunst illustreert wat u mist (vindt uzelf) en wat een ander wel heeft. Kent u gevoelens van afgunst? Om dat een ander iets heeft wat u mist? Omdat een ander meer heeft of het beter heeft?

Wangunst of misgunnen

Afgunst kan tal van gradaties aannemen. Soms lijkt er een competitie losgebroken tussen mensen die zover gaat dat afgunst ook leidt tot gevoelens van wangunst of iemand iets misgunnen (niet gunnen).  Het gaat er dan niet alleen maar over dat de ander iets bezit wat u mist (of kan wat u niet kan). In dat geval gaat het nog een stap verder namelijk dat u de ander het ook niet gunt. Het  lijkt er wel op dat er een soort  wedijver of rivaliteit is ontstaan tussen u en de ander.

Negatieve gevoelens wijzen u de weg

Een kenmerk van negatieve gevoelens is dat ze u de weg wijzen. Dat geldt ook voor afgunst. Ze brengen u bij uw drijfveren en behoeften. Ze vertellen iets over uw verlangens en helpen u bij uw persoonlijke ontwikkeling. Blijft u er vooral niet in hangen maar benut ze. De Steven is specialist in persoonlijke ontwikkeling. Vooral door een individuele aanpak en maatwerk kunnen wij u verder helpen.

Lees ook: wat is jaloezie?

Wat mist u?

Het geheim van afgunst is dat deze gevoelens iets bij u losmaken wat u blijkbaar mist. Maar wat mist u dan?

 • Wat heeft een ander wel wat u niet hebt?
 • Wat kan een ander wel wat u niet kunt?

Het gaat namelijk niet over een ander. Afgunst gaat over uzelf maar u projecteert het op een ander. Afgunst heeft namelijk direct met uw behoeften te maken. Om een voorbeeld te noemen: Wellicht hebt u behoefte aan waardering en erkenning maar blijkbaar is dit een verlangen of onvervulde behoefte. Of hebt u  behoefte aan aandacht maar hebt u het gevoel dat een ander dat wel krijgt maar u niet.

Hoe gaat u ermee om?

Belangrijk is om uw gevoelens van afgunst niet weg te drukken of weg te moffelen. Belangrijk is ook om uzelf niet te veroordelen omdat u deze gevoelens hebt. Doet u dat wel, dan leert u niets. U kunt allereerst anders gaan kijken naar negatieve gevoelens. Want zo negatief zijn deze gevoelens niet. Ze vertellen u namelijk alles over uw behoeften patroon.

Verder is het de kunst om u niet op de ander te richten (wat de ander meer heeft dan u) maar om bij uzelf te onderzoeken wat uw verlangen is en om u te concentreren op uw eigen behoeften, dromen, wensen en verlangens. De ander wat misgunnen is minder zinvol dan uzelf wat gunnen. Zodra u teveel op de ander gaat letten of zodra u zich gaat concentreren op anderen kan afgunst negatief worden en u gaan beheersen. Gevoelens van afgunst kunnen een mens zelf drijven tot daden die erop gericht zijn om te zorgen dat de ander beschadigd wordt.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.