Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Challenge jezelf: daag jezelf uit!

Jezelf challengen

Jezelf challengen is heel wat anders nog dan persé uitgedaagd of gechallenged worden door uw omgeving.  Wanneer u van uitdaging houdt of wanneer u voortdurend uitgedaagd wilt worden, zou u kunnen beginnen door uzelf te challengen.

Eigen verantwoordelijkheid

Persoonlijk leiderschap betekent dat u uzelf ook kunt challengen. U bent er zelf verantwoordelijk voor immers? Wat is dat dan: jezelf challengen? Een paar voorbeelden:

  • u weet te voorkomen dat u indut en onderuit zakt
  • u weet dat u verantwoordelijk bent voor uw eigen ontwikkeling en u kunt uzelf aansporen om daar bij voortduur aan te werken
  • u weet dat u verantwoordelijk bent voor uw eigen inzetbaarheid en u pakt dat ook op door voortdurend actuele ontwikkelingen te volgen
  • u voorkomt dat u zat bent van uw werk en u hebt al voortijdig uw maatregelen genomen

Soorten uitdagingen

Uitdaging en uitgedaagd worden is een persoonlijke drijfveer. Dat betekent dat u nieuwe wegen zoekt, nieuwe methoden wil vinden, nieuwe zaken wil leren.  Uitdaging in uw functie is dus van belang om goed te functioneren.  Maar u kunt ook fysieke uitdaging nodig hebben door uw grenzen te verleggen in de sport die u uitoefent. Of misschien is intellectuele uitdaging voor u juist van belang.

Aansporen en motiveren

Wanneer u uzelf wil challengen moet dat op een terrein zijn wat u aanspoort. Het moet een motiverende prikkel zijn. Iets wat u inspireert. U moet uzelf niet challengen om dingen te gaan doen die niet bij u passen. Ook niet zozeer om dingen af te leren. Kortom: daag uzelf uit op die vlakken waar uw bezieling ligt en u zult zien dat u tot betere prestaties komt.

Waar ligt uw hart?

Het is natuurlijk beeldspraak maar de vraag is waar uw hart ligt? Waar ligt uw bezieling? Dat is dezelfde vraag. Maar het duidt ergens op. Energie stroomt wanneer u bezield bent, wanneer u dingen mag doen die u na aan het hart liggen.

Willen, kunnen en zijn

Challenge uzelf in de drieluik van willen, kunnen en zijn. Uzelf aansporen, inspireren en motiveren heeft te maken met zaken die passen bij wie u bent en bij wat u wilt. Wat u wilt moet passen bij wie u bent en ook bij wat u kunt (of wat u kunt leren).

Challenge uzelf nooit in zaken die u eigenlijk niet wilt of waar u vanaf wilt. Ziet u ook dat dit niet inspireert?

Tips om uzelf te challengen

Challenge uzelf:

  • door te luisteren naar uw werkelijke behoeften en te begrijpen wat u echt nodig hebt en wat er echt toe doet in dit leven
  • door te luisteren naar uw eigen gevoelens en emoties
  • door eigen behoeften en gevoelens toe te staan en te ervaren
  • door verbinding te maken met uzelf
  • door uzelf nog beter te leren kennen en nog beter te begrijpen wat bij u past
  • door te spiegelen met sparringpartners die feedback geven waar u wat aan hebt

Doelen stellen

Dit artikel is geschreven in de serie: doelstellingen.

Doelstellingen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens