Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ontwikkeldoelen

Ontwikkeldoelen of ontwikkeldoelstellingen gaan altijd over persoonlijke ontwikkeling, de ontwikkeling van uw team (teamontwikkeling), organisatie of bedrijf (organisatieontwikkeling). Om ontwikkeldoelen vast te stellen, is het van belang om inzicht te krijgen in wat ontwikkeling is.

Wat is ontwikkeling?

OntwikkeldoelenOntwikkeling heeft altijd te maken met een cyclus, patroon of proces wat iemand doormaakt. We zouden het ook kunnen vergelijken met groeistadia of groeiproces die u persoonlijk doormaakt of die we betrekken op uw team of organisatie.

Groei

Groei wordt vaak gezien als toename van volumes. Organisatiegroei wordt vaak gezien als toename van het aantal medewerkers, vestigingen, omzet, winst. Toch in het zicht van de woorden ontwikkeling en groei is groei niet altijd gericht op kwantiteit of hoeveelheid. Groei kan ook gericht zijn op kwalitatieve aspecten.

Persoonlijke ontwikkeling

Persoonlijke ontwikkeling is persoonlijke groei. Dat kan uw professionele ontwikkeling zijn (uw persoon in de setting van uw beroep) maar dat ook een ontwikkeling als mens zijn. We leggen het wel eens zo uit: ieder mens is in-gewikkeld (ingewikkeld) in gewoonten, gedachten, patronen, denkpatronen, denkbeelden. Ontwikkelen is afwikkelen van de wikkels. Het is anders leren kijken naar hetzelfde. Ontwikkelen is openstaan, een open houding hebben t.o.v. de zaken in uw omgeving. Ontwikkeling heeft altijd een verband met behoeften, uw persoonlijke behoeften. Wellicht veranderen ze door de jaren heen terwijl u daaraan voorbij gaat omdat u onvoldoende luistert, stil staat bij uw eigen behoeften. Behoeften hebben altijd een relatie met uw gevoelens. Ontwikkeling kan zich richten op tal van thema’s zoals:

 • Talentontwikkeling (ontwikkeling van uw kwaliteiten)
 • Communicatieve ontwikkeling
 • Autonomie ontwikkeling
 • Spirituele ontwikkeling
 • Emotionele ontwikkeling
 • Professionele ontwikkeling

Leerdoelen en ontwikkelafspraken

Ontwikkeldoelen zijn in feite een vorm van leerdoelen die u stelt voor de training of cursus. Ook voor coachingstrajecten kunt u leerdoelen vaststellen. We hebben tal van voorbeelden voor u uitgewerkt op alle niveaus. Bekijkt u ons overzicht van leerdoelen. Ontwikkeldoelen kunnen leiden tot ontwikkelafspraken. Hoe maak je ontwikkelafspraken?

Ontwikkelafspraken

Ontwikkeldoelen voor teams: teamontwikkeldoelen

Teamontwikkeling heeft ook te maken met de fasen en groeistadia van ontwikkeling. We hebben een vijftal teamfasen voor u uitgewerkt variërend van fase 1: vertrouwen tot fase 5: resultaat.

Ieder nieuw team begint in de cyclus van fase 1. Weet u waar uw team zich bevindt? Kunt u dat duiden? Ontwikkeldoelen kunnen worden vastgesteld wanneer u weet in welke fase uw team zich bevindt.

Organisatieontwikkeling en doelstellingen

Ontwikkeldoelen voor organisaties kunnen verschillen van organisatiedoelstellingen die veel meer op prestaties en resultaat gericht zijn. Ontwikkeldoelen kunnen er wel een onderdeel van zijn.

Moeten ontwikkeldoelen SMART zijn?

Een goede vraag: moeten ontwikkeldoelen SMART zijn? Weet u dat dit niet kan? SMART is een rationeel gereedschap bij het samenstellen van uw doel. Prima tool overigens! Maar alles is niet te meten en te weten. Er is ook beleving en gevoel. Dus om SMART vast te stellen dat uw werkplezier met 3% is toegenomen of dat u 2,4% gelukkiger bent in uw  huidige functie, lijkt ons wat overbodig. Wilt u ze toch SMART maken? Dan doen we het even anders.

Ontwikkeldoelen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Stimulerend
 • Motiverend
 • Aansprekend
 • Realistisch
 • Trots

Doelen stellen

Dit artikel is geschreven in de serie: doelstellingen.

Doelstellingen

Resultaatgericht werken

Wilt u inzicht in trainingen gericht op het behalen van doelen en resultaat?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook

Meer informatie

Training spreken in het openbaar

 • Datum: 18 november 2021 (9.30-16.00 uur)
 • Locatie: Amersfoort

Training spreken openbaar

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.