Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Kun je ook ziek worden van thuiswerken?

Ziek worden van thuiswerken? Dat kan! Want let op: thuiswerken is lang voor iedereen geen feest. Dat weet ik uit mijn dagelijkse coaching praktijk. Medewerkers vinden het bovendien lastig om uit te spreken dat ze problemen hebben met thuiswerken. Er is een soort van schaamtegevoel.

Overheidsmaatregelen hebben grote psychische gevolgen

Bedrijven doen de deuren zomaar dicht ten gevolge van de overheidsmaatregelen. En dat begrijp ik wel. Hoewel het in mijn ogen soms ook wel erg drastisch is gegaan. Abrupt en drastisch! Maar ik ben ook bezorgd! Ik vrees dat de problemen die we aan de ene kant wensen te bezweren, aan de andere kant keihard onze kant opkomen. En ook dat managementteams en directies daar te weinig oor en oog voor hebben. Ik heb de zorg dat de gevolgen onderschat worden in veel organisaties.

We moeten voorkomen dat we aan de ene kant dweilen en aan de andere kant de kraan openzetten waardoor andere problemen ontstaan. Vertel de medewerker meer dan alleen maar dat hij/zij niet op kantoor mag werken. Biedt een pakket steunmaatregelen voor thuiswerkers.

Ziek worden door thuiswerken

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.

Teamontwikkeling

Wat is er aan de hand?

Nogmaals, sommige medewerkers kunnen prima thuiswerken. Zeker de autonome, eigenstandige en zelfstandige medewerker vindt het wellicht zelfs een verademing. Maar ik hoor zoveel andere geluiden. Welke?

  • Sommige medewerkers presteren weinig, er komt weinig uit hun vingers. Iemand zei onlangs: soms kijk ik een dag naar mijn laptop, maar ik kom moeilijk tot doen.
  • De dynamiek, gezelligheid en verbondenheid onderling met collega’s wordt gemist
  • Thuiswerken is voor sommigen een eenzame opgave
  • Medewerkers halen geen voldoening uit hun werk, ze vinden het moeilijk om zichzelf te motiveren
  • Men ervaart gebrek aan steun van de leiding: te weinig contact momenten
  • De ongeplande communicatie is verdwenen: feeling hebben bij elkaar, bij de voortgang, terloops even iets mee krijgen

Verzuim door crisis

 

Grauwe bedoening

Iemand zei: ‘het is een grauwe bedoening nu. De contacten op mijn werk zijn verdwenen. De amateursport is veel minder leuk op dit moment en mijn hobby - voetbal kijken - is ook weinig adembenemend. Uitgaan kan niet meer. Wat er nu aan de hand is, heeft grote invloed op mijn stemmingen. Zeker nu het langer duurt, en het einde niet in zicht is’.

Ergens naar toeleven

Vroeger leefden we ergens naar toe. Een optreden van een artiest of een voorstelling, sportwedstrijd of concert. Nu dat wegvalt lijkt de tijd langer te duren. En dat heeft gevolgen in onze psyche. 

Angst

Op de achtergrond speelt angst. Hoe ziet de toekomst eruit? Waar zijn mijn zekerheden? In wat voor crisis komen we terecht? Hoe zit het met mijn werkgelegenheid?

Hybride werken

Dit artikel is geschreven in de serie over het hybride werken.

Hybride werken

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.