Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voel je je buitenstaander binnen je team?

Voel je je buitenstaander in het team? Sta je buiten de groep? Voel je je buitengesloten? Of ben je een vreemde eend in het team? Waar komt dat gevoel vandaan? Wat kun je eraan doen? Het is beslist niet leuk om in een team te functioneren terwijl je er als een vijfde wiel aan de wagen een beetje bij hangt. Het kan ook zelftwijfel oproepen.

Misschien vraag je je af hoe dit nu kan. Je doet allemaal hetzelfde werk, je hebt dezelfde doelen en toch zit je niet op één lijn met de collega’s. Misschien voel je je soms overbodig. Alsof jouw bijdrage er niet toe doet.

Ligt het aan jezelf?

Het is goed om jezelf af te vragen wat jouw eigen rol is binnen dit geheel. Ben je buitenstaander of ben je niet toegankelijk en benaderbaar voor collega’s? Voel je je beschroomd om jezelf bloot te geven? Voel je je soms sociaal onhandig? Of ben je graag op jezelf, ben je een beetje een einzelgänger? Doe je er weinig moeite voor om er tussen te komen?

Vaak is het zo dat we reden en oorzaak van ongemak buiten ons zelf gaan zoeken. Het is zoveel gemakkelijker om de ‘verantwoordelijkheid’ bij een ander te leggen dan kritisch naar jezelf te kijken. Noem het zelfreflectie!

Voel je je buitenstaander in het team?

Teamcoaching

Een teamcoach kan het team helpen om spanningen bespreekbaar te maken onderling. Dat begint met een individueel gesprek vooraf. Daarna een analyse van wat er aan de hand is precies. En dan pas een plan van aanpak.

Teamcoaching

Ze laten me links liggen

Je zegt: ‘ik kan wel naar mezelf kijken. Maar ze laten me ook gewoon links liggen. Dat voel ik iedere dag. Teamleden betrekken me nergens bij, ze vermijden me, ze doen alsof ik er niet ben’. Oops! Dat is beslist niet leuk.  

Clubjes en vriendschappen

Merk je dat er clubjes en vriendschappen zijn binnen jouw team? Wordt er onderling veel met en over elkaar gepraat? Gaat men heel close met elkaar om? Is er iets waardoor jij je niet op je gemak kunt voelen?

Tips

Ik heb een paar tips voor je:

  • Voorkom in ieder geval dat je jezelf buitensluit. want dat is een groot gevaar. dat je te snel denkt: ”zie je wel, ik hoor er niet bij”. je zit dan in een slachtofferrol en dit is gelijk de boodschap die je afgeeft aan anderen. je kunt ook denken  “interessant gesprek, ik wil hier meer van weten”. jouw houding verandert en je komt geïnteresseerd over.
  • Bespreek het in alle openheid met de leidinggevende
  • Probeer aansluiting bij het team te vinden

Ziek worden van je werk

Kun je ziek worden van je werk? Nou en of! Lees onze artikelen over dit onderwerp.

Ziekmakende organisaties en teams

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.