Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Stoorzenders en verstoringen op het werk

Stoorzenders en verstoringen kunnen jouw agenda behoorlijk doorkruisen en zijn tijdvreters eerste klas. Ze verstoren jouw concentratievermogen en aandacht. De focus verdwijnt en het kost je veel energie. Kortom: het zijn energielekken en energievreters.

In dit artikel ga ik in op de vraag wat stoorzenders en verstoringen zijn. Misschien heb je nog wat aanvullingen zelfs. Dat kan via het formulier aan het eind van deze pagina.

 

Stoorzenders en verstoringen op het werk

Tijdverspillers en tijdverslinders

Stoorzenders en verstoringen op het werk noem ik een tijdverslinder of tijdverspiller. Lees ook andere artikelen over tijdverspillers.

Tijdverspillers

Voorbeelden

Voorbeelden van verstoringen:

 • Jouw collega’s of leidinggevende

  Schrik niet: managers of leidinggevenden zijn vaak de grootste stoorzenders in jouw werk. Dat zou zo niet moeten zijn maar iedere keer blijkt weer dat het wel zo is. Ze kunnen blijkbaar niet zonder jou. Voortdurend hebben ze jou nodig. Ze doorkruisen afspraken, planningen en jagen deadlines na. Of ze werken zelf ad hoc en slepen jou daarin mee! Wat ik vaak zie is dat het management aangestuurd wordt door Harrie & Warrie, die te pas en te onpas een beroep doen op medewerkers. Ze hebben een managementmodule gehaald (vaak cum laude) en die heet: ‘klussen over de schutting gooien bij anderen’. En daarna lopen ze snel weer weg. Ze hebben een abonnement op ‘de waan van de dag’ en daar leven ze bij.
  Tuurlijk chargeer ik dit allemaal. Hoewel…. ook niet helemaal hoor. Toch is het van belang dat jij duidelijk bent over wat er wel en niet kan. Over grenzen en mogelijkheden. Belangrijk is dat er structuur wordt aangebracht. 

 • Digistress

  Verstoringen door de digitale wereld doen het goed. Of het nu de telefoon betreft, e-mails die voortdurend bij je binnenkomen en die je in beeld ziet verschijnen, seintjes voor mail, sms, twitter-berichten, facebook, Messenger. Je zou er een digi-tik van krijgen. Sta jij ook altijd aan? Abonnement op ping pong? En zodra je ping hoort is de concentratie weer weg? Zou het ook anders kunnen? Lees mijn artikel over digistress.

 • Multitasking

  Een andere verstoring is multitasking. Dat zijn verstoringen wanneer je verschillende taken hebt op het werk: zowel front office-taken als backoffice-taken.  Bijvoorbeeld als je bij de balie zit en ook nog je gewone werk moet doen.

  Ben je een multitasker? Dat kan thuis ook hè? Televisie aan, boek op de schoot en praten met je partner. Weet je dat je kunt leren om focus te ontwikkelen?

  • De bel die gaat
  • Pakketjes die je in ontvangst moet nemen
  • Collega’s die bij jou hun social talk even komen ophalen
 • Werkplekken

  Ook de werkplek kan een verstoring zijn. Denk aan de grote kantoortuinen of aan flexplekken! Wow! Dat werd geïmporteerd in dit land alsof het buskruit opnieuw uitgevonden was. Ik heb vaak de keerzijde gezien. Mensen die vastliepen in hun werk op deze massale werkplekken. Die afgeleid werden door geroezemoes van gesprekken, pingpongertjes van telefoons. Of mensen die overprikkeld werden wegens emotionele besmetting. Je moet maar in een kantoor werken waar een negatieve sfeer heerst.
  Altijd een andere kantooromgeving is ook niet bevorderlijk voor de concentratie. Nooit een eigen plek, geen eigen spullen etc. En dan de inrichting van werkplekken: rust is van belang.

 • Jij zelf!

  Jij kunt zelf ook een veroorzaker zijn van de eigen verstoringen.

  • Geen paal en perk stellen aan mensen die maar blijven plakken met hun weekendverhalen
  • Snel afgeleid zijn en gebrek aan zelfdiscipline
  • Te veel werk naar jezelf toetrekken
  • Afgeleid worden door privézaken
  • Chaotisch en de zaken te laat voor elkaar maken: zoeken in papieren, dossiers en bestanden
  • Reactief ingesteld
 • De interne roddelpers

  Ook de interne roddelpers kan een stoorzender zijn. Bijvoorbeeld als collega's verhalen over elkaar vertellen die niet of half kloppen of collega's in een kwaad daglicht stellen. Het zijn praktijken die veel tijd kosten en niets opleveren.

Gestoord worden heeft negatieve resultaten op jouw productiviteit. De kans op fouten neemt toe en per dag kost het gewoon teveel tijd.

Regeer jij of regeert de waan van de dag?

De vraag is: wie is er nu baas over jouw tijd? Regeert de waan van de dag: de rinkelende telefoon, e-mailtjes die maar binnen blijven stromen, collega’s en leidinggevende? Of regeer jij?

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

Welke stoorzenders herken jij

Velden met een * zijn verplicht.


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.