Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De basis op orde (BOO)

Heb jij de basis op orde? Dat geeft rust. De stress reduceer je tot het minimum wanneer je in ieder geval de basis op orde hebt en houdt. Maar wat is de basis? Dat moet je zelf benoemen. Ik kan voor jou niet uitmaken wat jouw basis is. Basis betekent eigenlijk fundament of grondslag. Daarom heb ik drie levels aangebracht. Om jou te helpen te bepalen wat jouw basis is.  

Drie levels

Level 1 in dit plaatje is de basis. Daar rust alles op. Als level 1 niet draait, gaat vandaag het piepsysteem werken. Dan komen de klachten en knelpunten vandaag naar je toe. Ik sprak vandaag met Joost. Hij is directeur van een basisschool. Ik vroeg hem wat bij hem level 1 is. Hij zei: dat voor iedere klas een docent beschikbaar is. Is dat niet het geval dan ga ik telefoontjes krijgen.

Ik sprak met een uitvoerder in de bouw. Ook hier stelde ik de vraag: wat is level 1? Hij zei: dat de stukadoors die we ingehuurd hebben er vandaag zijn en die meters maken die we hadden bedacht. Laat ik het zo formuleren: level 1 gaat over vandaag, morgen en deze week. Als je dat niet georganiseerd hebt, krijg je problemen.

Level 2 gaat over volgende week of deze maand. Formuleer het zelf. Annelies zei: bij mij gaat level 2 over dit kwartaal en dit jaar. Je komt alleen aan level 2 toe als level 1 draait.

Level 3 gaat over volgend jaar of de jaren daarna. Je kunt het zo groot en zo klein maken als je zelf wilt. Maar je komt pas aan level 3 toe als level 1 en level 2 georganiseerd zijn.

Basis op orde

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

Wat past bij jou het beste?

Ik stelde Joost de vraag: werk jij nou graag aan level 1? Of werk jij liever aan level 2 of 3? Hij zei: het liefst werk ik aan level 2 of 3. Maar level 1 vraagt 80% aandacht van mij. Anders heb ik een probleem. Jouw talent heeft dus ook te maken met de levels waarmee je werkt.

Werkvoorraad en capaciteit

Annelies vertelde me dat ze een werkvoorraad had voor 80 uur per week terwijl ze 32 uur beschikbaar was voor haar werk. Onderbezetting zorgde ervoor dat ze meer werk had dan uren. Volgens mij schiet je dan nog tekort op level 1. Je krijgt je basis nooit op orde. En dan wordt BOO (basis op orde) heel erg boos. Onmacht vervult je. Je wil iets realiseren wat niet lukt.

E-book: hoe ga je met jouw tijd om?

Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.

E-book: hoe ga je met je tijd om?

Verwante informatie

Ebook time

Breed perspectief

BOO kun je breed toepassen. Ik spreek nu over tijd, uren en werk. Maar je kunt ook een financiële basis benoemen die je in ieder geval op orde moet hebben. Of een basisveiligheid die je benoemt voor jouw organisatie. Alles staat of valt met keuzes.

Jouw basis: weet jij wie de baas is?

Ik houd een beetje van woordspelingen. De basis op orde heeft alles te maken met wie de baas is. Dat is persoonlijk leiderschap. Laat jij je leiden door de waan van de dag? Ben je afgestudeerd aan de opleiding hollen en vliegen? Of heb je rust, overzicht, grip en controle? Jij bent aan zet. Juist als je meer werk hebt dan uren is prioriteren stellen van belang.

Overigens: wat betekent het voor jou om privé de basis op orde te hebben? Ik noem level 1 dan dat je voldoende rust neemt, dat je voldoende ontspant en ook dat je gezond eet en voldoende beweegt.

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.