Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Voorstelrondje tijdens de vergadering: zie je er tegenop?

Zie jij ook wel eens tegen het voorstelrondje op tijdens een meeting, conferentie, vergadering, cursus of training? Merk je dat je zenuwachtig bent voor het kennismakingsrondje? Het zal je verbazen hoeveel mensen hier als een berg tegenop zien. Misschien denk je nu, dat je de enige bent aan de vergadertafel die dit afschuwelijk vind, maar dat ben je zeker niet.

Even voorstellen: het lijkt zo simpel!

Je bent voor het eerst samen in een projectgroep, een teamvergadering of in welke setting dan ook. Als je voor de eerste keer bij elkaar zit, dan volgt altijd het onvermijdelijk voorstelrondje. Even vertellen wie je bent en wat je doet. Het klinkt zo eenvoudig. Helaas is het voor velen een nachtmerrie.

Voorstelrondje tijdens de bespreking of vergadering

Johan

Johan is een flamboyante manager. Hij beweegt zich met flair. Ik denk dat niemand vermoed hoe spannend hij het voorstelrondje vind. Hij verteld: ”Zolang het nog over vakinhoudelijke dingen gaat valt het nog mee, maar tegenwoordig moeten we ook vaak iets over onszelf vertellen. En dan klap ik dicht. Het wordt in mijn hoofd een brei van woorden en zinnen. Vertel ik iets over vrouw en kinderen of dat ik hou van de Thaise keuken? Vertel ik dat ik hou van het lezen van thrillers? Of zal ik zeggen dat ik van literaire boeken hou? Ook al is het laatste niet de waarheid. Vertel ik over wie ik werkelijk ben of vertel waarvan ik denk dat de groep wil horen? Het gevolg is dat ik er nauwelijks meer uitkom en ik mij er met een Jantje van Leiden van af maak. En als ik dan hoor hoe anderen het doen, dan voel ik gewoon schaamte.”

Herkenbaar? Bekijk de mogelijkheden van zelfpresentatie.

Training zelfpresentatie

Waarom zoveel angst?

De meest voor de hand liggende redenen zijn:

 • Het onverwachte aspect. Wat moet je wel of niet zeggen?
 • Het vastlopen in de presentatie
 • Een rood hoofd krijgen
 • In het middelpunt van de belangstelling staan
 • Angst om te gaan stotteren of hakkelen
 • Gebrek aan zelfvertrouwen
 • Angst voor kritiek of angst om het fout te doen

Zenuwachtig?

Hoe merk je dat  je zenuwachtig bent? Het begint vaak al om steeds te bedenken waar je het beste kunt zitten. Naast de voorzitter zodat je het eerst aan de beurt bent en dus er ook als eerste ervan af? Of juist tegenover iemand die je kent, zodat je een vertrouwd iemand kunt aankijken. Of op de vierde stoel. Dan zijn er al een paar geweest en kan ik daar op doorborduren. Daar begint het vaak al mee.

Ondertussen ben je bezig te luisteren wat anderen vertellen en bereid je alvast in je hoofd het eigen verhaaltje voor. Je blijft maar twijfelen. Is dit wel het juiste verhaaltje? Ben ik interessant genoeg? Allemaal vragen die zich in jouw hoofd afspelen.

Ondertussen ben je ook aan het tellen hoe lang het nog duurt voor je aan de beurt bent. Nog 5 mensen voor mij, nog 4 mensen voor mij…….

Je  adem zit steeds hoger, jouw stressniveau stijgt alsmaar door en waar je al bang voor was gebeurd nu echt. Je hebt een knalrood hoofd. En jij bent echt de enige met dit probleem. We kunnen je uit de droom helpen. Je bent bij lange na niet de enige met dit probleem. Hoogstwaarschijnlijk heb je dit probleem niet alleen bij het voorstelrondje maar voel je ook problemen bij andere manieren van presenteren. Want het voorstelrondje is een vorm van jezelf presenteren.

Jezelf presenteren: een dagelijkse bezigheid!

Je staat er misschien niet bij stil maar je presenteert jezelf de hele dag door. Bij de kassière als je afrekent bij de supermarkt. Dan presenteer jij je als klant, maar je presenteert jezelf ook als leider bij de voetbalclub van je zoon. Dit doe je als vader. Toch levert de ene presentatie geen en de andere juist heel erg veel problemen op. Als je problemen ervaart bij jezelf presenteren kan dit jouw functioneren heel erg in de weg staan. Een aantal bekende moeilijke situaties waarin jezelf presenteren lastig wordt gevonden zijn:

 • Een gesprek met iemand die je niet kent
 • Een verkoopgesprek
 • Een sollicitatiegesprek
 • Het woord voeren tijdens een vergadering
 • Presenteren voor een groep

De overeenkomst is dat het allemaal situaties zijn waar de aandacht gefocust is op jou. Alle ogen zijn op jou gericht. En dat kan zich uiten in je ongemakkelijk voelen tot aan spreekangst.

Wil jij met meer zelfvertrouwen jezelf presenteren of heb je een ander leerdoel?

Leerdoelen zelfpresentatie

Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.

Leerdoelen training zelfpresentatie

Diverse trainingen

Meer weten over:

 • sollicitatietraining
 • training jezelf profileren

Neem contact met ons op!

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.