Vrijblijvend adviesgesprek
Contact opnemen
Google+ Facebook Twitter Linkedin YouTube
Direct informatie? 0528 23 60 30
Of mail naar: info@desteven.nl
zoeken

Toespraak: voor de vuist weg vertellen

Voor de vuist weg leren spreken

Als er gevraagd wordt naar een leerdoel uit de categorie spreken in het openbaar, dan wordt er   dat er geleerd wil worden om voor de vuist weg een toespraak te houden.

Als je in het woordenboek of Wikipedia deze uitdrukking opzoekt dan betekent dit letterlijk “uit het hoofd spreken zonder voorbereiding”. Niet zelden worden dan voorbeelden gegeven van BN’ers die dat ook zouden doen. “Ze gaan gewoon het podium op en vertellen een mooi en inspirerend verhaal”. “Dat wil ik ook kunnen”.

Zonder voorbereiding

Zonder enige vorm van voorbereiding een podium op te gaan is over het algemeen niet verstandig te noemen. Tenzij jij  een expert bent in een bepaald onderwerp en je regelmatig over dit onderwerp presentaties geeft. Maar eigenlijk heb je dan in een eerder stadium goed over jouw expertise nagedacht, weet jij wat er van je gevraagd wordt en weet je ook goed wat en hoe je iets voor het voetlicht wilt brengen.

Training effectief presenteren

Bekijk de training effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Training spreken in het openbaar

Bekijk de training spreken in het openbaar.

Training spreken in het openbaar

Training voorzitters vergaderingen

Bekijk onze training doelgericht vergaderen.

Training doelgericht vergaderen

Het gevaar van een toespraak zonder enige vorm van voorbereiding bestaat er onder andere uit dat jij:

  • Niet goed geïnformeerd bent over jouw publiek. Zijn zij experts of zijn zij juist helemaal niet op de hoogte van je expertise? Je publiek bepaalt op welk niveau jij jouw verhaal houdt. Een te inhoudelijk verhaal bij een publiek zonder enige kennis van jouw vakmanschap raakt al snel de aandacht kwijt. Zit er een juist een publiek die expert is op jouw gebied dan bestaat de kans dat jouw verhaal veel te veel Jip en Janneke is. Ook dit publiek ga jij niet boeien.
  • De structuur van je verhaal ontbreekt. In je hoofd lijkt jouw presentatie heel logisch van opbouw. Bij het publiek kan de logica van je verhaal echter totaal ontgaan als je niet zorgt voor een duidelijke opbouw. Het gevaar bestaat dat uw verhaal gaat “zweven”. Hiermee bedoel ik dat uw voordracht alle richtingen uit kan gaan. Het wordt een samenraapsel en onsamenhangend.
  • Jij hebt geen idee hoe lang je presentatie is. Een minuut spreken of presenteren kan in jouw hoofd heel veel langer duren. Zeker als je weinig ervaring hebt met het geven van presentaties is de factor tijd heel belangrijk. Door dit van tevoren goed te timen weet je de lengte van jouw presentatie. Al zal het bij de ongeoefende presentator meestal wel iets korter worden. Zenuwen maken vaak dat jij sneller gaat praten. Maar het getuigt van professionaliteit als je gezegd hebt dat jouw presentatie zo’n vijftien minuten gaat duren en je bent na 8 minuten al klaar.

Goede presentatie lijkt zonder voorbereiding

We hebben hierboven vastgesteld dat het niet verstandig is om onvoorbereid te beginnen aan een presentatie. Wat je juist WEL moet doen is jouw presentatie repeteren en oefenen, zodat het eruit ziet alsof je het zo uit de losse pols verteld. Want dat is wat je ziet. Een presentatie die er zo eenvoudig uitziet, maar waarbij elke punt en komma gerepeteerd is. Van tevoren goed bedacht, goed uitgeschreven en steeds weer bijgeschaafd en verbeterd tot er een presentatie is bedacht die staat als een huis.

En als de presentatie eenmaal staat, dan wordt er hard gewerkt aan de uitvoering ervan. Hoe staat u, hoe beweegt u, hoe gebruikt u uw stem, hoe ondersteunt u uw verhaal?  Met handgebaren en mimiek. Met uw kleding. Alles tot het gehele plaatje klopt. Niets wordt er aan het toeval overgelaten. Als je veel ervaring hebt als spreker kun je er gebeurtenissen en voorbeelden uit de actualiteit aan toevoegen. Maar de basis is te uit en te na ingestudeerd.

Natuurlijk overkomen

En dan komt het moeilijkste. Hoe ga jij tijdens de  presentatie natuurlijk overkomen?

Want het moet niet overkomen als een ingestudeerd verhaaltje. Nee, het moet eruitzien alsof jij het ter plekke verzint. Alsof je juist op het moment suprême het leuke grapje verzint. Dat is het allerlastigste aan presenteren.

Bij het natuurlijk overkomen ga ik uit van jouw eigen persoonlijkheid. Jij neemt immers altijd jouw eigen persoonlijkheid mee in je presentaties. Dat maakt jouw presentatie uniek. Niemand anders kan het op dezelfde manier doen als jij. En eigenlijk is dat het begin van een goede presentatie. Uitvinden wie jij bent en welke eigenschappen jij inbrengt bij het presenteren. Daarom zijn trainingen ook vaak individueel, want jij bent anders als alle anderen. Gelukkig maar, anders zou het heel saai worden. 

Andere leerdoelen

Bekijk andere leerdoelen voor de training presenteren of spreken in het openbaar.

Leerdoelen presenteren of spreken in het openbaar

Gratis webinar

Wil je de gratis webinar volgen over ‘effectief presenteren’?

Inschrijven?

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert