Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Spreekangst en schaamte

Spreken in het openbaar. Bij alleen deze woorden verschijnen bij sommigen al de vlekken in de nek. Hoewel, sommigen? Wist je dat ongeveer 20% van alle mensen hier last van heeft? Dus kijk eens even rond waar jij nu zit. 1 op de 5 heeft hier in meer of mindere mate last van.
Alleen: jij ziet dat niet. En dat komt omdat jij bij het horen van het woord presenteren meteen in je hoofd schiet en je nauwelijks meer bewust bent van wat er om jou heen gebeurt.

Het voelt alsof jij de enige op deze aardbol bent die hier last van heeft. Je praat er niet over. Je probeert het te negeren. Je duwt het weg. En als je er niet aan denkt dan bestaat het ook niet. Toch?

Veel mensen die het lastig vinden om voor een groep te staan proberen angstvallig te voorkomen dat ze een presentatie moeten houden. Dat betekent dus dat ze de hele dag op hun hoede zijn. Altijd met één bil van de stoel zodat dat ze klaarstaan om te vluchten. Je moet dus de hele dag alert zijn. En dat kost bakken met energie. Energie die je beter aan andere dingen kunt besteden. Aan het eind van de dag ben je bekaf. Moe van het constant “aanstaan”. En de volgende dag begint het hele circus van voren af aan.

Angst om in de schijnwerpers te staan

Verwante informatie

Dit artikel schreef ik in de serie over spreekangst.

Spreekangst

Leerdoelen spreken in het openbaar

Bekijk andere leerdoelen voor de training effectief presenteren of spreken in het openbaar.

Bekijk de leerdoelen

Training spreken in het openbaar / presenteren

Bekijk de trainingen: spreken in het openbaar en effectief presenteren.

Training effectief presenteren

Maar wat maakt voor een groep staan toch zo eng en spannend?

Ik heb dit aan veel deelnemers aan mijn trainingen gevraagd. Ik zet hier een aantal terugkerende antwoorden op een rijtje.

  • Ik sta hier als expert, maar straks heeft iedereen door dat ik er niets van af weet.
  • Ik word zo ontslagen. Ik breng er niets van terecht.
  • Ik ben directeur, CEO, leidinggevende of manager, maar iedereen vraagt zich vast af hoe ik hier terecht ben gekomen.
  • Nou, ik kan wel inpakken. Niemand neemt mij nog serieus.
  • Waar is dat zwarte gat in de vloer waar ik door kan verdwijnen? Ik weet niks, ik ben verstijfd van de stress. Mag ik alsjeblieft naar huis?

En dat wakkert helemaal het gevoel van schaamte aan. Ik zou het moeten kunnen, maar ik kan het niet. Zo lang ik het kan ontwijken heeft niemand door dat ik tekort schiet.

En dat laatste is ook echt het geval. Anderen hebben vaak totaal niet door dat een collega, vriend of partner last heeft van spreekangst. Het beeld dat de muurbloempjes hier last van hebben klopt totaal niet. Integendeel, vaak zijn het heel flamboyante personen die hier last van hebben. En hun uitbundige gedrag is een perfecte camouflage. Zij komen er vaak mee weg als ze ineens weg moeten wanneer ze de presentatie moeten geven. Of met speels gemak een collega voor het karretje spannen om de presentatie te doen. Of net te laat bij de vergadering arriveren en dan er snel tussen gaan zitten met de mededeling: “ik praat in de pauze wel bij”. En zo komen ze toch nog onder het lastige voorstelrondje uit.

Waardeoordeel over jezelf

Bij angst voor spreken in het openbaar ben je ontzettend streng voor jezelf. Je hebt je waardeoordeel al klaar over jezelf. Daar komt bij dat je ervan overtuigd bent dat jouw publiek jou ook beoordeelt en als resultaat veroordeelt. Je voelt je als spreker enorm kwetsbaar voor een groep. Iedereen kan je zien en beoordelen. Als je zelf al overtuigd bent dat je het niet kunt, kun je in een presentatie ook niet overtuigen. Maar de vraag is: ben je echt zo slecht als jezelf denkt? Of blijkt dat wel mee te vallen?

Veel deelnemers aan de trainingen hebben weinig of geen ervaring met spreken in het openbaar. Of nou ja, wel de spreekbeurt op school. Maar verder weinig of geen. Pipi Langkous zegt altijd: ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. Maar in de praktijk blijkt dat de vaardigheid van presenteren wel degelijk ontwikkeld moet worden.

Vergelijk het met orgelles. Na les 1 kun je misschien de vlooienmars spelen, maar na les 2 geef je echt geen concert in het Concertgebouw. En het is ook zo wanneer je 15 jaar niet meer speelt, dat je dan wel je vingervlugheid bent kwijtgeraakt. Die moet je weer opbouwen.

Aan een goede basis voor presenteren ontleen je vertrouwen. En vanuit dat vertrouwen kun je verder bouwen aan steeds betere presentaties. Zo overwin je jouw schaamtegevoel. Laat je het gevoel los dat je ergens op afgerekend wordt. En wie weet: krijg je er plezier in!

Spreken in het openbaar / effectief presenteren

Individuele training kun je volgen op locatie Amersfoort / Hoogeveen of online.

Voor groepen maken wij graag een offerte.

Training spreken in het openbaar

Open inschrijving Amersfoort of Hoogeveen

Vijf keer per jaar verzorgen wij de training spreken in het openbaar / effectief presenteren op basis van open inschrijving in groepsverband.

1-daagse training

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.